Παφίλης για ΠΓΔΜ: Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό


30-12-2017 3:00

Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με μια σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, με γεωγραφικό προσδιορισμό, δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος ωστόσο, ξεκαθάρισε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τηρηθούν και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Ο κ. Παφίλης σημείωσε πως «όλος ο καυγάς που γίνεται, υποτίθεται για το όνομα και όλα τα υπόλοιπα, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα ψηφίσουν ή όχι, κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι όλα αυτά τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στο να γίνει συζήτηση επειδή αυτό απαιτείται από το ΝΑΤΟ για να ενταχθεί σε αυτό και η ΠΓΔΜ. Δεν ενδιαφέρονται για συζήτηση ώστε να  εξομαλυνθούν οι σχέσεις».

Μιλώντας στον, ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» τόνισε πως αυτό φανερώνει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουργούν και τις εστίες πολέμου και τις εντάσεις.

«Είναι αυτοί, και δεν πρέπει να ξεχνάει ο ελληνικός λαός, που βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία. Είναι αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια στην λογική του ‘διαίρει και βασίλευε‘ και στη δημιουργία προτεκτοράτων, είναι αυτοί που έφτιαξαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου» προσέθεσε.

Συμφωνία με ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, είπε ότι κάποιος πρέπει «να γυρίσει λίγο πίσω και να σκεφθεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεύτερον τι έλεγαν όλα τα κόμματα που σήμερα ‘βγαίνουν στα κεραμίδια’ το 1992 όταν προέκυψε το θέμα του ονόματος . Και τότε όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και οι άλλοι που ήταν ενταγμένοι σε αυτά τα κόμματα έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, έλεγαν ότι δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο το όνομα ‘Μακεδονία’. Το ΚΚΕ τότε είχε πει: Αποδεχόμαστε ένα όνομα σύνθετο που θα περιέχει και το ‘Μακεδονία’ με τον όρο ότι θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν και μπορεί να είναι καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρξει αμοιβαία εγγύηση και συμφωνία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων και ότι εγγυώνται τα σύνορα που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί«.

Υπενθύμισε ότι τότε το ΚΚΕ είχε δεχθεί προπηλακισμούς και απίστευτες επιθέσεις.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ συμφωνίας με γεωγραφική περιγραφή, αν οι ΑΝΕΛ πουν όχι, απάντησε ότι «αν δεν δούμε το σύνολο της συμφωνίας δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν είχε και δεν έχει πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν εξαρτά την θέση του από τους συσχετισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες, σημειώνοντας ότι «πήγε τότε κόντρα σε όλο το ρεύμα, μάλιστα ο μακαρίτης Λ. Κύρκος μας είχε πει ‘όλοι πλην Λακεδαιμονίων’ και του είχαμε απαντήσει ‘οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν στις Θερμοπύλες’ με την έννοια ότι είχαμε μια σταθερή θέση και περιγράφαμε που είναι το πρόβλημα».

Ο κ. Παφίλης διατύπωσε το ερώτημα «γιατί δεν μιλούσε κανείς όταν η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (όπως λεγόταν τότε) ήταν ενταγμένη στην ενιαία Γιουγκοσλαβία» προσθέτοντας «γιατί τότε έπαιζαν άλλα παιχνίδια γεωπολιτικά μέσα από το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί τότε η Γιουγκοσλαβία είχε συγκρουστεί με την Σοβιετική Ένωση και τότε δεν έβγαζε κουβέντα κανένας εδώ».-

Πηγή: www.newsit.gr