Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Καρφί" για Τραμπ


25-12-2017 11:46

Σαφέστατη αιχμή κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την πρόσφατη απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε να διατηρηθεί το status quo στα Ιεροσόλυμα.

Την ευχή, το 2018 να αποτελέσει έτος ειρήνης για την Παλαιστίνη, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος, στο Φανάρι, τους μικρούς μαθητές των Ομογενειακών σχολείων που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Βαρθολομαίος: Δεν χρειάζονταν άλλα προβλήματα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων αλλά και του λαού της Παλαιστίνης. «Είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό».

Τάχθηκε, για άλλη μια φορά, υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα το οποίο, όπως είπε, «έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις».

Οι δυο αυτές φράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι σαφέστατες αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έβαλε νέα «φωτιά» στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στις ευχές που του έστειλε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, για τις εορτές των Χριστουγέννων και για το νέο έτος. Είπε πως του αντευχήθηκε «ο λαός του, που τόσο πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ αδικήθηκε, αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους, και με γαλήνη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ