Δικαστές και Εισαγγελείς προς Κυβέρνηση: Εφαρμόστε την απόφαση του ΣτΕ για το «πόθεν έσχες»


16-12-2017 19:03

Την συμμόρφωση της Κυβέρνησης με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, μέσω της ορθής και σύμφωνης με τη δικαστική κρίση νομοθέτησης, για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ζητούν δικαστές και εισαγγελείς, μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης τους.

Παράλληλα καλούν την Κυβέρνηση να διαφυλάξει και να ενισχύση τη δικαστική ανεξαρτησία και ζητούν την αποφυγή των θεσμικών συγκρούσεων και των συστηματικών επιθέσεων σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα δικαστές και εισαγγελείς αναφέρουν:

«• Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de factoαμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία,λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις.

• Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.

• Ζητούμε να προωθηθεί η Δικαστική Μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

• Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου.

• Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.

• Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της ΟλΣτΕ νομοθέτηση.

• Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας» .

Πηγή: www.newsit.gr