Φωτίου για κοινωνικό μέρισμα: Όσοι λένε για ψίχουλα, δεν βρέθηκαν σε ανάγκη


16-12-2017 14:38

«Στα δικά μου αυτιά η παρατήρηση ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι “ψίχουλα” ακούγεται σαν λόγος ανθρώπων που δεν βρέθηκαν σε ανάγκη και δεν καταλαβαίνουν τα ζόρια των φτωχών συμπολιτών μας», τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στις κατηγορίες ότι το κοινωνικό μέρισμα συνιστά «επικοινωνιακή προπαγάνδα», η κ. Φωτίου απαντά ότι «δεν έχουμε την αίσθηση ότι κάνουμε δώρα, αλλά ότι εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε στην κοινωνία, και μάλιστα μεροληπτικά υπέρ των αδύναμων, όσα το κράτος μπόρεσε να εξοικονομήσει σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο», ενώ υπογραμμίζει ότι «εμείς θεωρούμε “δικά μας παιδιά” τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών».

Υπεραπόδοση στα έσοδα

Στους εκφραστές απόψεων ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα θα ήταν καλύτερο να κατευθυνθεί προς αναπτυξιακές πολιτικές, η αναπληρώτρια υπουργός καταλογίζει «σκόπιμη οικονομική “αγραμματοσύνη”», η οποία «κρύβει συμφέροντα» και επικαλείται επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι κάθε ευρώ κοινωνικών δαπανών αυξάνει το ΑΕΠ έως και κατά 1,68 ευρώ.

Αναφέρει ακόμα ότι στο διάστημα 2009-2014 τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, το 25% του πληθυσμού, έχασαν το 38,5% του εισοδήματός τους, ενώ η μεσαία εισοδηματική τάξη, το 50% του πληθυσμού, έχασε το 35,5% του εισοδήματός της και προσθέτει: «Αν συγκρίνεται αυτά τα ποσοστά με το 25% της μείωσης του ετησίως παραγόμενου πλούτου, δηλαδή του ΑΕΠ, θα διαπιστώσετε ότι κάποιοι εξοντώθηκαν και κάποιοι κέρδισαν κιόλας από την κρίση, στις πλάτες των φτωχών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ