Ξεκίνησε η συνέλευση Δικαστών – Εισαγγελέων. Ηχηρή απουσία Κοντονή


16-12-2017 13:15

Χωρίς την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, πραγματοποιείται σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα από τις τοποθετήσεις του κ. Κοντονή σχετικά με το ζήτημα του «πόθεν έσχες», ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης,  στην έναρξη των εργασιών της συνέλευσης, σημείωσε την απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας : «Λυπουμεθα που δεν είναι μαζί μας ο υπουργός Δικαιοσύνης παρότι προσκλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται».

Παράλληλα ο κ. Σεβαστίδης δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του απάντηση για όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς δηλώσεις πολιτικών, κυρίως υπουργών, σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών ενώ ξεκαθάρισε τα πράγματα και για το ζήτημα του «πόθεν έσχες».

Συγκεκριμένα σχετικά με τις δηλώσεις των υπουργών ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για «εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας» εκ μέρους τους  , για συκοφαντίες και μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης.

«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις  έχει παραγίνει» τόνισε συγκεκριμένα, προσθέτοντας : «Δεν υπαρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορών να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα την κρίση του Καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις Είτε χλεύαζαν, είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο τύπου της αντιπολίτευσης.  Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάςεων η οποία είναι θεμιτή, αλλά και αναγκαία.

Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις».

Για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ο κ. Σεβαστίδης ήταν το ίδιο δριμύς. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια. Ποια είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι υπουργοί και οι βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο πόθεν έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι, αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής;Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και καλό θα ήταν να μας πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα . Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από την δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Αυτή είναι η δουλειά μας κ. υπουργέ και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε!»

Ταυτόχρονα ο κ. Σεβαστίδης έθεσε ζήτημα αλλαγής  του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης η οποία γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο για την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άλλες μορφές που να «καταργούν το αποκλειστικό δικαίωμα της Κυβέρνησης στην επιλογή».

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση «να αποκλειστεί με νόμο η δυνατότητα των συνταξιούχων ή παραιτηθέντων δικαστικών λειτουργών να αναλάβουν οποιοδήποτε αξίωμα για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την αποχώρηση τους από το σώμα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, στο χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της συνέλευσης επισήμανε ότι για τη Νέα Δημοκρατία «η Δικαιοσύνη δεν είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων ούτε εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών επιδιώξεων».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου επισήμανε οτι οι «παρεμβάσεις

τραυματίζουν τον θεσμο της δικαιοσύνης και συνιστούν υποχώρηση του κράτους δικαίου σε μία δημοκρατία. Στο κίνημα αλλαγής θεωρούμε αναγκαίο να καταγγείλουμε την συστηματική υπονόμευση της δικαιοσύνης.

Υπάρχει σχέδιο που αποβλέπει στην χειραγώγηση της.Καλλιεργείται ότι μία διαρκής ένταση και αμφισβήτηση. Δεν αρκείται απλά στην νόθευση της διάκρισης των τριών εξουσιών. Και αυτή θα συνεχιστεί. Η Κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς».

Πηγή: www.newsit.gr