Αντιδράσεις στην Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό – "Αφήσατε αφορολόγητο μόνο… τον αέρα"


11-12-2017 22:38

Έντονες αντιδράσεις προς την μεριά της κυβέρνησης έφερε η είχε η πρώτη μέρα της συζήτησης στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για υπερφορολόγηση των πολιτών και νέο κύκλο λιτότητας.

Η κυβέρνηση ωστόσο διατείνεται πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που βγαίνει εντός μνημονίου. αφού τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ: Βγαίνουμε από την κρίση

«Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε ο Δημήτρης Βέττας, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική – και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας. Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Η ΝΔ λέει πως αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία, πως ακολουθούμε φορομπηχτική πολιτική, δεν φέρνουμε επενδύσεις, ενώ η ίδια μπορεί να λύσει εύκολα το πρόβλημα, να μειώσει τους φόρους, να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να φέρει την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.

«Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

ΝΔ: «Η κυβέρνηση άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα»

«Ο προϋπολογισμός πρέπει να υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, πρέπει να είναι αναδιανεμητικός, δηλαδή να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα σας αποδείξουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν υπηρετεί κανέναν από αυτούς τους στόχους, ούτε υπηρετεί το ιδεολόγημα της κυβέρνησης για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, που δεν θα είναι ούτε καθαρή ούτε βέβαια έξοδος», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Προανήγγειλε ότι «η ΝΔ θα απαντήσει στη διαρκή ερώτηση ποιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν και πού η κυβέρνηση χαλάει λεφτά αν και δεν πρέπει, από ανικανότητα». Τέλος, η ΝΔ, όπως είπε, «θα καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης, αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος».

«Ο Προϋπολογισμός δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά γιατί εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, που δεν αποδίδει – και το αποδεικνύει η εντυπωσιακή τρύπα στα φορολογικά έσοδα» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Κατήγγειλε επίσης, ότι για την αλλαγή του μείγματος αυτού, η κυβέρνηση βάζει μισό δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους. «Έχετε δει σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, να ανακάμπτει μια οικονομία με αύξηση φόρων; Θέλουμε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το περίφημο μείγμα πολιτικής που ακολουθείτε. Γιατί εμείς, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία το 2014, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένες μειώσεις είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον», είπε ο Νίκος Δένδιας. Αντιθέτως η κυβέρνηση, «παίρνει δέκα και γυρίζει πίσω ένα», σημείωσε.

«Έχετε όλα αυτά τα χρόνια ένα αξίωμα: φόροι παντού. Μόνη σας επιτυχία είναι η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε αύξηση φόρων μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και μάλιστα αυτό μέσα σε ύφεση. Εσείς που καλούσατε να μην πληρωθούν οι προηγούμενοι φόροι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ για να σχολιάσει: «Αφήσατε αφορολόγητο μόνο τον αέρα, και φαντάζομαι και αυτόν προσωρινά».

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος σας. Ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός», είπε ο Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Όπως ρητά έχει δεσμευτεί ο Μητσοτάκης, θα περιορίσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να έρθουν επενδύσεις που θα μειώνουν την ανεργία».

ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί όσα δεν τόλμησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και αυτό την ίδια στιγμή που η ίδια υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ύψους τουλάχιστον 2%, και ενώ δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι και στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εποπτείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

«Εκεί όμως που η σημερινή κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της, είναι με τον ισχυρισμό για δίκαιη ανάπτυξη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για να επισημάνει ότι «ανάπτυξη στο καπιταλιστικό σύστημα είναι άδικη και ταξική ανάπτυξη γιατί ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται από μια φούχτα κεφαλαιοκράτες και γιατί διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες, αφού θεμέλιος λίθος της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναγκάζεται να λειτουργήσει. «Ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας αυτά, αντιστρέφει την πραγματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση αποτελεί την εμπροσθοφυλακή για την υλοποίηση όλων των στόχων που εξυπηρετούν σήμερα τς ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Είστε οι σημαιοφόροι. Υλοποιείτε όλα όσα απαιτεί σήμερα ο ΣΕΒ, απαιτεί η αστική τάξη, απαιτούν οι δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα όλα όσα δεν τόλμησε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να «προειδοποιήσει» ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», μετατρέποντας την Ελλάδα σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, μέσα από τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, μέσα από την εγκατάσταση νέων τύπων όπλων στον ‘Αραξο.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Και αυτός ο προϋπολογισμός φτωχοποιεί την χώρα

Για έναν ακόμα Προϋπολογισμό διαρκούς λιτότητας, περαιτέρω αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, την οδηγεί σε ύφεση και την δεσμεύει για πολλά ακόμα χρόνια, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

«Στην ίδια άδικη φοροκεντρική πολιτική που πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα, επικεντρώνεται και ο Προϋπολογισμός του 2018. Η λογική σας είναι «φτωχαίνουμε τον κόσμο και του δίνουμε αντίδωρο», τόνισε ο κ. Κούτσουκος.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει κυρίως τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Ο κ. Κουτσούκος αμφισβήτησε όλους τους στόχους του νέου Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι λέει ψέματα η κυβέρνηση πως σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2020, με μέτρα, περικοπές και δεσμεύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι «την επόμενη τριετία θα έχουμε συνέχιση της ίδιας φορολογικής αφαίμαξης και υψηλά ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Και αυτός ο Προϋπολογισμός έχει την ίδια λογική των αντιλαϊκών μέτρων και των περικοπών, όπως αυτά που δεσμεύσατε τη χώρα και την οδηγήσατε με αχρείαστα μνημόνια», τόνισε και έκανε λόγο για σκληρή, άδικη, αντιλαϊκή πολιτική.

«Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι η βύθιση της χώρας σε ύφεση. Εξανεμίσατε τις θυσίες του ελληνικού λαού και το κόστος είναι μεγάλο και καταγράφηκε στο κοινωνικό επίπεδο. Ο Προϋπολογισμός αυτός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Τα αυτοδιαψευδόμενα αφηγήματα σας ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και τη κρίση – και την επιβεβαίωση ότι τα οικονομικά αδιέξοδα παραμένουν», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος.

Το Ποτάμι: Τον Αύγουστο του 2018 δεν θα βγούμε εμείς από το μνημόνιο οι δανειστές

«Η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φορολογικής επιβάρυνσης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και προσέθεσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να βασίζεται σε φόρους και να κρατά στα ύψη τις κρατικές δαπάνες.

«Η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση είναι παροιμιώδης» ανέφερε ο κ. Αμυράς και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να διδαχθεί από το παράδειγμα του Βύρωνα Μπαϊκάμη, προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρεβενών, που σαν ένας ικανός μάνατζερ, αφού πρώτα επιθεώρησε όλες τις τεχνικές λειτουργίες του νοσοκομείου Γρεβενών, έκανε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην παροχή ρεύματος, την ύδρευση του νοσοκομείου, τον κλιματισμό και τη θέρμανση και κατάφερε σε εύλογο χρόνο να δουλεύουν όλα ρολόϊ, πετυχαίνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 70%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35%, και του πετρελαίου κατά 50%, εξοικονομώντας σχεδόν 850.000 ευρώ».

«Λέτε ότι με τον Προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν. Οι δανειστές είναι αυτοί που θα απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να μας δανείζουν με 1% επιτόκιο. Οι ποιοι; ‘οι τοκογλύφοι εταίροι που μας έπιναν το αίμα’, όπως τους λέγατε, όταν οι ίδιοι στις χώρες τους δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο», είπε ο Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Πόσο θα πάει το μαλλί όταν βγούμε στις αγορές; θα πάει τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω ο δανεισμός μας στις αγορές. Οι συντάξεις και μετά τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι φόροι θα εκτιναχθούν με την περικοπή του αφορολόγητου και η οικονομία θα παραμείνει σε ασφυκτικό πλαίσιο, με το πλεόνασμα να φτάνει στο 3,5% και να παραμένει εκεί ως το 2022. Πως ενώ το 2017 δεν πετύχατε τίποτα αυτά που μας είπατε, σήμερα μας λέτε ότι θα τα πετύχετε το 2018; είναι απορίας άξιον».

Πηγή: www.newsit.gr