Ήθελαν να δολοφονήσουν τον "ταμία" του Ερντογάν. Αποκαλύψεις από τον Ρεζά Ζαράμπ


08-12-2017 7:55

Ο Ρεζά Ζαράμπ έχει γίνει ο εφιάλτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ο “ταμίας” του. Που κατηγορείται ότι δωροδόκησε Τούρκο υπουργό για να παρακαμφθεί το εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν. Τώρα, αποκαλύπτει πως έστειλαν να τον σκοτώσουν στη φυλακή.

Ο Τουρκοϊρακινός έμπορος χρυσού συνελήφθη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2016. Συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές και ο Ερντογάν «τρέμει» πως θα αποκαλύψει όσα ξέρει. Η είδηση πως ο Ρεζά Ζαράμπ υποστηρίζει ότι κάποιος είχε εντολή να τον δολοφονήσει στη φυλακή της Νέας Υόρκης όπου κρατούνταν προκαλεί σάλο.

Ο Ζαράμπ έχει γίνει πλέον μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη που γίνεται στη Νέα Υόρκη σχετικά με την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Ο 34χρονος επιχειρηματίας έχει παραδεχτεί ήδη ότι δωροδόκησε υπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ομολόγησε επίσης ότι συνωμότησε για να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Έστειλαν να με δολοφονήσουν»

Ο Ρεζά Ζαράμπ υποστήριξε την Πέμπτη (07.12.2017) ότι συγκρατούμενος του στη φυλακή όπου βρισκόταν απείλησε να τον δολοφονήσει γιατί συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές.

click4more

Αυτός ο άνθρωπος θα σημάνει ακόμα και το τέλος του Ερντογάν! Τρέμει…

«Είπε ότι του δόθηκαν οδηγίες να με σκοτώσει επειδή συνεργάζομαι», δήλωσε ο Ζαράμπ, στους ενόρκους στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν όπου εκτυλίσσεται η δίκη. Δεν κατονόμασε το πρόσωπο που τον απείλησε, ούτε διευκρίνισε πότε δέχθηκε την απειλή. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

Ο Ζαράμπ πρόσθεσε ότι μετά την απειλή, απομακρύνθηκε από το μητροπολιτικό κέντρο κράτησης της Νέας Υόρκης στο Μπρούκλιν και τέθηκε υπό την προστασία του FBI.

Η αποκάλυψη έγινε προς το τέλος της κατάθεσης του Ζαράμπ. Μια κατάθεση που άρχισε την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Ρεζά Ζαράμπ, ο μάρτυρας κατηγορίας

Ο 34χρονος Τουρκοϊρακινός είναι μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση κατά ανώτερου στελέχους της τουρκικής τράπεζας Halkbank. Ηπλειοψηφία των μετοχών της τράπεζες ανήκει στο τουρκικό κράτος. Το στέλεχός της κατηγορείται ότι συμμετείχε στη συνωμοσία.

Πρόκειται για τον Μεμέτ Χακάν Ατίλα, που δηλώνει αθώος. Και διαβεβαιώνει ότι όλες οι συναλλαγές της τράπεζες συμμορφώνονταν προς τους διεθνείς κανονισμούς.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Μόνο ο Ζαράμπ και ο 47χρονος Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Αμφισβητούν την αξιοπιστία του Ζαράμπ

Μία από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ατίλα, η Κάθι Φλέμινγκ, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ζαράμπ. Ο 34χρονος παραδέχθηκε όταν του υπέβαλε ερωτήσεις πως είχε πει ψέματα επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του, και στον Ατίλα.

Όταν η Φλέμινγκ ρώτησε τον Ζαράμπ σχετικά με μια επιστολή που φέρει την υπογραφή του, η οποία απευθύνεται στον πρώην πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και υπόσχεται ότι θα βοηθήσει στον «οικονομικό τζιχάντ», ο έμπορος αρνήθηκε ότι είχε ποτέ σκοπό να κάνει μια τέτοια δέσμευση. Τόνισε ότι δεν μιλάει τη γλώσσα φαρσί και ότι υπέγραψε την επιστολή χωρίς να ξέρει στην πραγματικότητα ποιο ήταν το περιεχόμενό της.

Ο Ζαράμπ αρνήθηκε επίσης ότι είπε στον θείο του πως «σε αυτή τη χώρα πρέπει να ομολογείς πράγματα που δεν έχεις κάνει για να αφεθείς ελεύθερος». Φέρεται να το είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία τους από τη φυλακή.

Μια περίληψη της απομαγνητοφώνησης της κλήσης υποβλήθηκε ως πειστήριο από τους συνηγόρους του Ατίλα.

Εμπλέκει τον ίδιο τον Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας, επταήμερης κατάθεσής του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Ζαράμπ υποστήριξε ότι κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης δωροδοκήθηκαν. Πως βοήθησαν στο ξέπλυμα χρήματος του Ιράν.

Ενέπλεξε και τον σημερινό πρόεδρο (σ.σ. όταν ακόμη ήταν πρωθυπουργός) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε τη δίκη απόπειρα υπονόμευσης της κυβέρνησής του, της τουρκικής οικονομίας και του ίδιου του τουρκικού κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ