Λίστες με ονόματα – φαντάσματα – Έρχονται κατασχέσεις εξπρές για όσους έχουν νέα ληξιπρόθεσμα


07-12-2017 6:46

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών του δημοσίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα σε αυτήν υπάρχουν τα γνωστά ονόματα – οφειλέτες φαντάσματα, από τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να περιμένει ούτε δεκάρα τσακιστή. Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι το γνωρίζουν πολλά χρόνια τώρα, οι Αρχές αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο και να καθαρίσουν τις λίστες, από τα απολιθώματα του παρελθόντος.

Οι δυο λίστες περιλαμβάνουν 8.909 φυσικά πρόσωπα καθώς και 14.083 νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην νέα επικαιροποιημένη (;) λίστα υπάρχουν μεν οι νέοι οφειλέτες, ωστόσο δεν έχουν σβηστεί εκείνοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, είτε επειδή δεν υπάρχουν (Ολυμπιακή Αεροπορία) ή δεν μπορούν (Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ), ή έχουν πτωχεύσει, βρίσκονται στη φυλακή ή -όσον αφορά επιχειρήσεις- έχουν χρεοκοπήσει.

Νέα ληξιπρόθεσμα

Από τις λίστες αυτές, η ΑΑΔΕ ελάχιστα έχει να περιμένει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους έχουν φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη. Για αυτούς ετοιμάζει αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου με παράλληλη στενή παρακολούθηση και εντοπισμό όλων των οικονομικών τους συναλλαγών. Το σύστημα θα λειτουργεί ως ένας Μεγάλος Αδελφός, που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και με τον Τειρεσία την οικονομική καθημερινότητα 4,2 εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου.

Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα διαμορφώσουν για κάθε οφειλέτη μια πλήρη εικόνα συναλλακτικής συμπεριφοράς και θα επιλέγουν τα πιο κατάλληλα μέτρα άμεσης  είσπραξης των χρεών τους, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμα.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα βρίσκονται μια ανάσα από το όριο των 100 δισ. ευρώ, η εφορία ετοιμάζει επίθεση στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου για να βάλει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Άλλωστε, το μπαράζ των κατασχέσεων σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που τρέχουν αποδίδουν. Από την αρχή του έτους έχουν εισπραχθεί πάνω από 3,5 δις. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη.  Το 2018, ο κλοιός θα σφίξει ακόμη περισσότερο γύρω από 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες,  οι οποίοι απειλούνται με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων και έχουν εμπλακεί στη δίνη των κατασχέσεων.  Τη χαριστική βολή θα επιφέρουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες.

Πηγή: www.newsit.gr