Σκηνές χάους στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γεωργίας – Προσπαθούσαν να τον σώσουν υποστηρικτές του


05-12-2017 14:21

Η ουκρανική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας SBU συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησε στην κατοικία του στο Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματική υπόθεση.

Ο Σαακασβίλι κατηγορείται ότι βοήθησε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την SBU. Ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πενταετή ποινή φυλάκισης.

Άνδρες της υπηρεσίας με καλυμμένα τα πρόσωπα έβγαλαν δια της βίας τον Σαακασβίλι από διαμέρισμα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι υποστηρικτές του διαμαρτύρονταν στον δρόμο. Επιχείρησαν μάλιστα να αποτρέψουν το φορτηγό της αστυνομίας να απομακρυνθεί.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στη διένεξη ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τον Σαακασβίλι. Είχε διοριστεί κυβερνήτης της Οδησσού χάρις στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στην Γεωργία. Πολύ γρήγορα όμως ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Πριν από την έφοδο της SBU, ο Σαακασβίλι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του από την ταράτσα του σπιτιού του κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι είναι προδότης και κλέφτης. Επιχείρησε να απευθυνθεί και πάλι στο πλήθος αλλά τον μετέφεραν δια της βίας μέσα σε ένα μπλε φορτηγάκι. Το περικύκλωσαν οι οπαδοί του.

Το κάλεσμα Σαακασβίλι στους υποστηρικτές του

«Αυτό που κάνουν είναι ανομία μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Καλώ όλους τους Ουκρανούς να βγουν στους δρόμους και να διώξουν τους κλέφτες», είπε ο Σαακασβίλι.

Τον Σεπτέμβριο ο Σαακασβίλι έκανε θεαματική επιστροφή στην Ουκρανία. Έσπασε μπλόκο στα σύνορα με την Πολωνία και πέρασε στο ουκρανικό έδαφος παρότι του είχε αφαιρεθεί η ουκρανική ιθαγένεια. Αντιμετώπιζε πιθανή απέλασή του στη Γεωργία. Πάντως, πριν από λίγο ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα απέλασής του στη Γεωργία.

Ο Σαακασβίλι επιδιώκει να απομακρύνει τον Ποροσένκο από την εξουσία και να τον αντικαταστήσει με έναν άλλον, νεότερο πολιτικό.

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο καθώς, οι μεν υποστηρικτές του τον θεωρούν ατρόμητο σταυροφόρο κατά της διαφθοράς, οι δε επικριτές του υπερφίαλο και χωρίς ουσία.

Στην πατρίδα του τη Γεωργία, όπου ανέλαβε την προεδρία το 2003 έπειτα από μια ειρηνική φιλοδυτική εξέγερση, που έμεινε γνωστή ως «Επανάσταση των Ρόδων», η θητεία του αμαυρώθηκε από τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι μονοπωλούσε την εξουσία και ασκούσε πιέσεις στο δικαστικό σύστημα.

Βρισκόταν στην προεδρία την περίοδο του καταστροφικού πενθήμερου πολέμου με τη Ρωσία το 2008, μια σύγκρουση η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, ήταν αποτέλεσμα δικών του λανθασμένων υπολογισμών.

Ο 49χρονος αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στην Γεωργία με τον ίδιο να διατείνεται ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ