Σαμοθράκη: Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες – Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές.


05-12-2017 10:40

Το πέρασμα της κακοκαιρίας άφησε προβλήματα στη Σαμοθράκη, που προσπαθεί ακόμα να βρει τους ρυθμούς της. Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται…

η Σαμοθράκη, δύο μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε με σφοδρότητα το ακριτικό νησί, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων σχεδόν στο σύνολο των βασικών υποδομών του, παρουσίασε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας. «Ο δήμος, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών (η οποία είναι διαθέσιμη) και τους περιορισμένους δικούς του πόρους, αποκατέστησε από το μηδέν τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς είχε σημειωθεί ολική καταστροφή του εσωτερικού τη δημαρχείου, του εξοπλισμού και των αρχείων» σημειώνει ο κ. Βίτσας, συμπληρώνοντας πως γενικά επιτεύχθηκε «η επαναφορά της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των κατοίκων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, στο διάστημα των δύο μηνών, ο δήμος: Καθάρισε από χιλιάδες κυβικά μέτρα φερτών υλικών κτίρια όπως το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας καθώς και ιδιωτικά εγκαταλειμμένα αλλά επικίνδυνα κτίρια, δρόμους εσωτερικούς οικισμών, φρεάτια και υδραγωγεία. Αποκατέστησε, πρόχειρα, το μεγαλύτερο μέρος της οδοποιίας.

Αποκατέστησε την υδροδότηση έξι οικισμών και ένα μέρος της κεντρικής οδοποιίας της αρμοδιότητάς του. Επισκεύασε μεγάλο αριθμό βλαβών σε δίκτυα (υδροδότησης, ηλεκτρικά), σκάλες, πεζούλες, καλντερίμια, κάγκελα. Ανέθεσε τεχνικές μελέτες σε γραφεία για την αποκατάσταση της ύδρευσης, της άρδευσης κεντρικού αγωγού της Χώρας, τοίχων αντιστήριξης και την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων.

Αναφέρεται στα «άμεσα και επείγοντα έργα», συνολικού προϋπολογισμού 2.651.870 ευρώ (παράλληλα ο δήμος έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης περίπου 8 εκατ. ευρώ για την ολική ανασυγκρότηση των υποδομών του νησιού), εκτιμώντας πως η εκκρεμότητά τους ελλοχεύει «μεγάλους κινδύνους» δηλώνοντας πως ο δήμος έχει προετοιμαστεί για την άμεση κατασκευή τους.

Αναγνωρίζει πως «από την επόμενη μέρα της καταστροφής, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από την κυβέρνηση», επισημαίνοντας όμως το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ακόμη έγκριση χρηματοδότησης». «Κατανοούμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αλυσίδα καταστροφών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ωστόσο, εξαιτίας του κινδύνου περαιτέρω όξυνσης των προβλημάτων μας, είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότησή μας» αναφέρει.

 

Πηγή: www.newsit.gr