"Βόμβα" του αμερικανού πρέσβη για ΟΛΘ και Ιβάν Σαββίδη.


04-12-2017 21:10

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, στην οποία συμμετείχε ο Ιβάν Σαββίδης.

Την πρόθεση των Αμερικανών επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ. Ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου. Και κάπου εκεί προκάλεσαν αίσθηση τα όσα δήλωσε ειδικά για τον ΟΛΘ.

Ο αμερικανός πρέσβης τόνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν. Και έφερε ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Για την οποία τόνισε πως είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές. Συμπλήρωσε όμως, ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την fraport.

Η δήλωση για τον ΟΛΘ που προκάλεσε εντυπώσεις

Συγκεκριμένα, η δήλωσή του ήταν η εξής: «Συνεχίζω να δίνω έμφαση στο ότι οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν διαφάνεια και υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Έχουμε δει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ιδιώτες κι από πού προέρχονται τα χρήματά τους«.

Ανάδοχος στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ αναδείχθηκε σχήμα στο οποίο συμμετέχουν το γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners, η Terminal Link, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού CMA CGM και η εταιρεία Βelterra Ιnvestments, συμεφρόντων του Ιβάν Σαββίδη, με ποσοστό κοντά στο 15%.

Δείτε την δήλωση του αμερικανού πρέσβη

Τι… άλλο είπε ο αμερικανός πρέσβης

Ο Τζέφρι Πάϊατ χαρακτήρισε το 2018 ως έτος σταθμό για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές.

Ο κ. Πάιατ τόνισε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πάιατ είπε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Αξιολόγηση και… Τσίπρας – Τραμπ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο σύσφιξης και συνέχισε: «Βλέπουμε θετικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις και αν το μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ισχύει».

Εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το μήνυμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είπε, είτε για επενδύσεις στον κινηματογραφικό τομέα ή στα ναυπηγεία ή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τομέας ενέργεια

«Για την ενέργεια ο Πρόεδρος κ. Τραμπ επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για αγωγούς και για την αναβάθμιση της μονάδας στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Οπότε όλα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη βαλκανική χερσόνησο» ανέφερε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας.

Τέλος ανέφερε, ότι έχει δημιουργηθεί μια διμερής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας «ώστε γρήγορα οι αμερικανικές εταιρείες να βρεθούν μπροστά και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα» ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα.

Πηγή: www.newsit.gr