Σουλτς: Θα έχουμε μια πρώτη συνάντηση με την Μέρκελ και βλέπουμε


04-12-2017 16:56

“Ουσιώδη σημεία θα είναι για μας τα θέματα του εκλογικού μας προγράμματος” ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς, σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε πως το κεντρικό ζήτημα θα είναι “αν οι συνομιλητές μας είναι έτοιμοι να δεχτούν τις αξίες μας”.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ο Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε ότι εφόσον το Συνέδριο του κόμματος δώσει την συγκατάθεσή του, η πρώτη συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα και στις 15 Δεκεμβρίου η ηγετική ομάδα του SPD θα μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το εάν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Ανοίγει» ο δρόμος

Το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα εισηγηθεί στο Συνέδριο του κόμματος που αρχίζει την Πέμπτη την συμμετοχή σε διερευνητικές συνομιλίες «ανοιχτής έκβασης» με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού, δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Οι επικεφαλής του SPD, σε έγγραφό τους που δημοσιεύει το Reuters, αναφέρονται και στα βασικά τους αιτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, δρόμους και κοινωνική εστία.

Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν τις προτάσεις της ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των CDU και CSU, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος του Σεπτεμβρίου και της μελλοντικής πορείας της Ένωσης. Από την επόμενη μέρα, εφόσον το Συνέδριο του SPD δώσει την συγκατάθεσή του, θα μπορούν θεωρητικά να ξεκινήσουν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες των τριών κομμάτων. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η συνάντηση δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου.

Ήδη πάντως στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουν συμπληρωθεί 86 ημέρες μετά τις εκλογές χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα έχει καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ του 2013.

Η νέα δημοσκόπηση

Πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες μέρες στον Μάρτιν Σουλτς, ίσως το ρόλο της στις εξελίξεις να έπαιξε και μια νέα δημοσκόπηση. Έγινε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών δικτύων RTL και n-tv.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες, αν γίνονταν ξανά εκλογές, δεν θα βελτίωναν τα ποσοστά τους. Αντίθετα, θα έπαιρναν 20% έναντι 20,5% που πήραν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Φιλελεύθεροι, που με την αποχώρησή του «τίναξαν» στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα». Οι ψηφοφόροι το τιμωρούν και αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα έπαιρνε 8% έναντι του 10,7% που πήρε τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι Πράσινοι θα λάμβαναν 13%, έναντι 8,9% το Σεπτέμβριο.

Θα ξεπερνούσαν, έτσι το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο από 12,6% στις τελευταίες εκλογές πέφτει στο 10%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βελτιώνουν τα ποσοστά τους από 32,9% σε 34%. Τέλος, η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε 9% έναντι 9,2% εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr