Παραίτηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας – Ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει την θέση του


04-12-2017 16:41

“Αλλαγή φρουράς” στην πρωθυπουργία της Βαυαρίας φαίνεται πως επιθυμούν οι Χριστιανοκοινωνιστές. Μετά την ομόφωνη ψήφο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο νυν πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, παραμένοντας πρόεδρος του κόμματος.

Την θέση του θα πάρει ο τωρινός υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ. Μάλιστα ο Ζεεχόφερ θα παραιτηθεί από την θέση του εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, προκειμένου ο κ. Σέντερ να τον διαδεχθεί, με την ψήφο του τοπικού Κοινοβουλίου, όπου το CSU έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι απώλειες έφεραν «τριγμούς»

Το εκλογικό «φιάσκο» των Βαυαρών εταίρων της ‘Ανγκελα Μέρκελ στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου κατέγραψαν απώλειες περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων, σε συνδυασμό με την άνοδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στην περιοχή, προκάλεσαν σοβαρές εσωτερικές τριβές στο κόμμα και πυροδότησαν σημαντικές εξελίξεις ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2018.

Έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων και φημολογίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CSU αποφάσισε ομόφωνα, σε ανοιχτή ψηφοφορία, να αναδείξει τον υπουργό Οικονομικών Μάρκους Σέντερ ως τον υποψήφιο Πρωθυπουργό για τις προσεχείς εκλογές του κρατιδίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν, ο οποίος φημολογείτο ότι επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα, τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια και ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής.

Αναβαθμίζεται σε υπουργός της Γερμανίας

Σύμφωνα με την απόφαση της Ομάδας, ο Χορστ Ζεεχόφερ θα αποχωρήσει από την τοπική Καγκελαρία τους πρώτους μήνες του 2018, παραμένοντας ωστόσο αρχηγός του κόμματος και, όπως αναφέρουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, αναμένεται να μετακομίσει στο Βερολίνο και να συμμετάσχει στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ως υπουργός. Τυπικά πάντως είναι το Συνέδριο του κόμματος στις 15 και 16 Δεκεμβρίου που θα επιβεβαιώσει τις αποφάσεις.

«Η πολιτική είναι πάντα ομαδική προσπάθεια, μόνος του δεν μπορεί κανείς να πετύχει οτιδήποτε. Θα προσπαθήσω να αντεπεξέλθω με δουλειά, με προσήλωση. Το θέμα είναι τώρα να σταθούμε ενώπιον της Ιστορίας, του CSU και της Βαυαρίας. Για αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν στενότερα», δήλωσε ο κ. Σέντερ μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πηγή: www.newsit.gr