Γερμανία: "Ναι" των Σοσιαλδημοκρατών σε συζητήσεις με τη Μέρκελ


04-12-2017 14:30

Οι πιέσεις στον Μάρτιν Σουλτς (σ.σ. μεταξύ των οποίων και του Αλέξη Τσίπρα) φαίνεται ότι… έπιασαν τόπο. Και τη Δευτέρα (04.12.2017) οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Όλα δείχνουν ότι η Γερμανία οδεύει πως το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς. Προς έναν (ακόμα) «μεγάλο» συνασπισμό με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα στην κυβέρνηση.

click4more

Ο Τσίπρας έστειλε sms στον Σουλτς για να… κάνει κυβέρνηση με τη…

Ο δρόμος άνοιξε μετά την απόφαση της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών να συμφωνήσουν ομόφωνα στην έναρξη των συζητήσεων με το κόμμα της Μέρκελ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του SPD.

Οι επικεφαλής του SPD, σε έγγραφό τους που δημοσιεύει το Reuters, αναφέρονται και στα βασικά τους αιτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, δρόμους και κοινωνική εστία.

Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν τις προτάσεις της ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Η νέα δημοσκόπηση

Πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες μέρες στον Μάρτιν Σουλτς, ίσως το ρόλο της στις εξελίξεις να έπαιξε και μια νέα δημοσκόπηση. Έγινε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών δικτύων RTL και n-tv.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες, αν γίνονταν ξανά εκλογές, δεν θα βελτίωναν τα ποσοστά τους. Αντίθετα, θα έπαιρναν 20% έναντι 20,5% που πήραν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Φιλελεύθεροι, που με την αποχώρησή του «τίναξαν» στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα». Οι ψηφοφόροι το τιμωρούν και αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα έπαιρνε 8% έναντι του 10,7% που πήρε τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι Πράσινοι θα λάμβαναν 13%, έναντι 8,9% το Σεπτέμβριο.

Θα ξεπερνούσαν, έτσι το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο από 12,6% στις τελευταίες εκλογές πέφτει στο 10%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βελτιώνουν τα ποσοστά τους από 32,9% σε 34%. Τέλος, η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε 9% έναντι 9,2% εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr