Γερμανία: Ο νεο-ναζί Αλεξάντερ Γκάουλαντ θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος του ρατσιστικού AfD


02-12-2017 23:43

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Εναλλακτικής για την Γερμανία” (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ θα είναι ο συμπρόεδρος του ρατσιστικού κόμματος, έπειτα από μια επεισοδιακή διαδικασία.

Νωρίτερα στην μία θέση στο ηγετικό δίδυμο του AfD είχε επανεκλεγεί ο Γιέργκ Μόιτεν, ενώ για την δεύτερη υποψήφιοι ήταν ο μετριοπαθέστερος Γκέοργκ Πατσντέρσκι, επικεφαλής του κόμματος στο Βερολίνο και η εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας Ντόρις Σάιν-Βιτγκενστάιν, επικεφαλής της AfD στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν. Στην πρώτη ψηφοφορία προηγήθηκε η κυρία Σάιν-Βιτγκενστάιν, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ενώ στην δεύτερη κέρδισε ο Πατσντέρσκι, αλλά και πάλι χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία.

Στο Συνέδριο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με αποτέλεσμα η ηγεσία του κόμματος να διακόψει την διαδικασία και κατόπιν να αποσυρθούν από την διεκδίκηση της θέσης και οι δύο υποψήφιοι. Στη θέση τους, ως μοναδικός υποψήφιος, εμφανίστηκε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ισχυρός άνδρας του κόμματος τους τελευταίους μήνες, ο οποίος είχε το πρωί ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να διεκδικήσει την ηγεσία.

Ο Γκάουλαντ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αποφάσισε να θέσει τελικά υποψηφιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος, έλαβε ποσοστό 67,8%. «Από την διαδικασία κατέστη σαφές ότι όποιος φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ηγεσία της AfD δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ακροδεξιάς πτέρυγας», ήταν το σχόλιο του ARD.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκάουλαντ είναι αυτός που δήλωνε ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι περήφανοι για τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και για τα εγκλήματα των Ναζί.

Πηγή: www.newsit.gr