Τουσκ: Το "κλειδί" για το Brexit το έχει η… Ιρλανδία


01-12-2017 20:38

Από την Ιρλανδία φαίνεται πως θα κριθεί η έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως δήλωσε όλα θα εξαρτηθούν από το αν Ιρλανδία θα μείνει ικανοποιημένη από την πρόταση του Λονδίνου για το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Τουσκ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Δουβλίνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Προτού να προτείνω τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική σχέση (της ΕΕ με τη Βρετανία) στους ηγέτες, θα συμβουλευτώ (τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας) αν η προσφορά της Βρετανίας θεωρείται επαρκής για την ιρλανδική κυβέρνηση«, είπε ο Τουσκ.

«Θα είμαι πολύ σαφής: αν η πρόταση της Βρετανίας θεωρηθεί απαράδεκτη από την Ιρλανδία, θα είναι επίσης απαράδεκτη και για την ΕΕ. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί ίσως δυσκολεύονται να το αντιληφθούν«, πρόσθεσε.

«Για τον λόγο αυτό το κλειδί για το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται –κατά κάποιον τρόπο– στο Δουβλίνο, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit«, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Τουσκ υπενθύμισε ότι έχει δώσει διορία μέχρι την Δευτέρα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ώστε να καταθέσει μια «τελική πρόταση» για το θέμα των συνόρων, προτού αποφασίσουν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ αν έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στις συζητήσεις για το διαζύγιο, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση.

Επέμεινε ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της Ιρλανδίας και των άλλων 26 χωρών της ΕΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως το αίτημά σας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σκληρό σύνορο στο νησί μετά το Brexit. Το αίτημα της Ιρλανδίας είναι και αίτημα της ΕΕ», τόνισε.

Πηγή: www.newsit.gr