Αυτά είναι τα ευρήματα της ΕΛΑΣ στις "γιάφκες" των 9 Τούρκων – Όλα τα… συστατικά για την δημιουργία βόμβας


01-12-2017 18:51

Στην δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ τις φωτογραφίες από τα ευρήματα στα διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, όπου συνελήφθησαν οι 9 Τούρκοι.

Οι Τούρκοι είχαν στην κατοχή τους υλικά που θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, με την κατάλληλη  γνώση. Στις φωτογραφίες διακρίνονται το λίπασμα, καλώδια και άλλα απαραίτητα «συστατικά», καθώς και ένα περίστροφο.

Ερευνώντας τα παλαιάς τεχνολογίας τηλέφωνα που κατείχαν, βρέθηκαν πολλές κλήσεις προς Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Εκεί που επικεντρώνει τώρα τις έρευνές της η αστυνομία, είναι στην ύπαρξη πυρήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές πιστεύουν πως όταν καταφέρουν να «σπάσουν» τα αποκρυπτογραφημένα αρχεία στα λαπτοπ που βρέθηκαν, θα συλλέξουν σημαντικά στοιχεία για την «γιάφκα» της Θεσσαλονίκης.

Δείτε τα ευρήματα

Αρνούνται τα πάντα οι εννέα Τούρκοι

Οι εννέα Τούρκοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με τρομοκρατία αλλά είναι ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν. Τόσο κατά την προσαγωγή τους ενώπιον του εισαγγελέα όσο και κατά την έξοδο τους από κτίριο, 16 αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες φωνάζαν συνθήματα, χειροκροτούσαν και τους έραιναν με λουλούδια.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, των τρομοκρατικών πράξεων προμήθειας, κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, των τρομοκρατικών πράξεων παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων.

Επίσης σε βάρος των εννιά απαγγέλθηκαν οι πλημμεληματικές κατηγορίες της διακεκριμένης αντίστασης, της παράνομης οπλοκατοχής(σουγιάδες) και της παράνομης κατοχής κροτίδων και καπνογόνων.

Τούρκοι

Αρνούνται τα πάντα

Σύμφωνα με τη δικηγόρο τους Αλέκα Ζορμπαλά οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που σύμφωνα με τη δικηγόρο τους δεν κατονομάζεται στη ποινική δίωξη. Ωστόσο δηλώνουν αγωνιστές ενάντια στο φασιστικό καθεστώς που επικρατεί στη Τουρκία.

«Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται όλοι για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Στη δίωξη δεν προσδιορίστηκε για ποια τρομοκρατική οργάνωση πρόκειται» επισήμανε μιλώντας η κυρία Ζορμπαλά στους δημοσιογράφους.

«Δε μας επέτρεψαν να τους δούμε στην Αντιτρομοκρατική. Δεν έχουν σχέση με όσα τους κατηγορούν. Είναι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, είτε έχουν πάρει άσυλο ή είναι αιτούντες άσυλο» επισήμανε.

«Δωράκι στον Ερντογάν»

Πρόσθεσε πως οι κατηγορούμενοι «θεωρούν ότι η σύλληψη τους δεν είναι τυχαία αλλά σχετίζεται με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρούν ότι η σύλληψη τους είναι το δωράκι της κυβέρνησης ή ένδειξη καλής θέληση ενόψει της άφιξης του Ερντογάν στη χώρα. Είναι αγωνιστές εναντία στο φασιστικό καθεστώς που υπάρχει στην Τουρκία με τις χιλιάδες διώξεις».

Παράλληλα η δικηγόρος πρόσθεσε ότι οι συλληφθέντες αρνούνται ότι τα ευρήματα της αστυνομίας έχουν σχέση με τρομοκρατία. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα πιστόλια καθώς στα διαμερίσματα που τους συνέλαβαν δεν υπήρχαν όπλα.

Καταγγέλλουν ξυλοδαρμό οι Τούρκοι

Η κυρία Ζορμπαλά επισήμανε επίσης ότι οι συλληφθέντες καταγγέλλουν βαρύτατο ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της παραμονής τους στη ΓΑΔΑ. «Δέχθηκαν επίθεση και ξυλοδαρμό έξω από γραφείο του εισαγγελέα από 25 άνδρες επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο: να πιούν λίγο νερό και επειδή φώναξαν συνθήματα ότι είναι κατά των βασανιστηρίων».

Πηγή: www.newsit.gr