Επένδυση 336 εκατ, από τον Όμιλο Μυτιληναίου


30-11-2017 22:06

Την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου αλουμίνας στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους περίπου 336 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τον επόμενο μήνα ο όμιλος Μυτιληναίος.

Το εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων το 2018, όπως δήλωσε ο CEO του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία πρόκειται να οριστικοποιήσει την απόφαση στη συνάντηση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου. «Πρόκειται για μια επένδυση ορόσημο, η οποία θα μας καταστήσει τον κορυφαίο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Για τη χρηματοδότηση του νέου εργοστασίου ο όμιλος θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που άντλησε από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Ιούνιο, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος προβλέπει για φέτος πωλήσεις άνω των 1,5 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ.

«Θα πιάσουμε τους στόχους μας. Τα καθαρά μας κέρδη θα διαμορφωθούν στα 160-170 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος.

Ο όμιλος εξάγει όλη την παραγωγή αλουμίνας και μάλιστα το 2008 υπέγραψε 10ετες συμβόλαιο για να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους στον ελβετικό κολοσσό Glencore, συμφωνία που αποτιμάται σε 2 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, αλλά ο όμιλος το επέκτεινε ως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος.

Ο Μυτιληναίος επεκτείνεται και στην αγορά ενέργειας και χτίζει εργοστάσια ηλεκτρική ενέργειας, μεταξύ άλλων στη Λιβύη και τη Γκάνα. Στην Ελλάδα κατέχει το 12% της αγοράς χονδρικής στην ενέργεια και το 4% στη λιανική.

Ερωτηθείς για το αν ενδιαφέρεται να αγοράσει τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων ο Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται καθόλου» αφού θα πρέπει πρώτα να δει τους όρους της πώλησης, την τιμή, τις προβλέψεις για τους εργαζόμενους και το συνολικό μέγεθος της επένδυσης.

Πηγή: www.newsit.gr