Απάντηση αστυνομικών στο ΓΕΣ για το 401: Δεν μας ενημερώσατε ποτέ, απαράδεκτη μεθόδευση


29-11-2017 16:27

Την αντίδραση των ενώσεων των αστυνομικών έχει προκαλέσει η απόφαση του 401 να μην δέχεται αστυνομικούς για νοσηλεία. Απαντώντας στις εξηγήσεις που είχε δώσει για το θέμα το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Νωρίτερα το ΓΕΣ είχε διευκρινίσει πως η απόφαση του 401 να μην δέχεται αστυνομικούς ήταν μόνο για 24 ώρες, λόγω πληρότητας του νοσοκομείου. Ωστόσο οι αστυνομικοί θεωρούν απαράδεκτη αυτήν την απόφαση, και σημειώνουν πως δεν ενημερώθηκαν ποτέ γι αυτήν.

Η απόφαση αυτή πρακτικά εφαρμόστηκε το βράδυ της Τρίτης (28.11.2017) όταν δεν νοσηλεύτηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν από τροχαίο στον Ασπρόπυργο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιότητα της από 29-9-2017 απόφασης – γνωστοποίησης του Διευθυντή του 401 Γ.Σ.Ν.Α. ότι «λόγω πληρότητας των κλινών νοσηλείας του 401 Γ.Σ.Ν.Α. και οι αστυνομικοί που χρήζουν εισαγωγής θα ανακατευθύνονται προς τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.». Το συγκεκριμένο έγγραφο αποστέλλεται στο ΕΚΑΒ και είναι «απορίας άξιον» πως το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το πληροφορείται δύο μήνες μετά, δηλαδή στις 27-11-2017 από το ΕΚΑΒ. Η συγκεκριμένη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού θέματος πέραν των αλγεινών εντυπώσεων που έχει προκαλέσει, είναι ενδεχομένως σημαντικός ενδείκτης της κάκιστης σημερινής κατάστασης του υγειονομικού μας συστήματος αφενός και της «στήριξης» του αστυνομικού έργου αφετέρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και στα σοβαρά επείγοντα περιστατικά όπως -το προχθεσινό με τους συναδέλφους της ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής- το 401 Γ.Σ.Ν.Α. αρνήθηκε να επιληφθεί.

Οι Ενώσεις μας επισημαίνουν ότι τα ανωτέρω είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης και συστηματικής υποβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι πρέπει όλη αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση να αναβιβασθεί σε μείζον θέμα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και να αντιμετωπισθεί πριν να είναι αργά και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες της Δ/νσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. για την πρωτοφανή αργοπορία γνωστοποίησης του σχετικού εγγράφου.

Επιπλέον προτείνουμε το 401 Γ.Σ.Ν.Α. όχι μόνο να δέχεται τα επείγοντα περιστατικά των συναδέλφων αλλά και να λειτουργεί μόνιμα σε 24ωρη βάση ειδικό γραφείο υποδοχής των Αστυνομικών το οποίο θα κατευθύνει τους τραυματισθέντες ιδίως αλλά και τους χρήζοντες τακτική νοσηλεία συναδέλφους»

Οι εξηγήσεις που είχε δώσει το ΓΕΣ

Μετά την καταγγελία, το ΓΕΣ έκανε γνωστό ότι οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στον Ασπρόπυργο μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο γιατί στο 401 είχε πληρότητα 100% στην Εντατική και 95% στα κρεββάτια νοσηλείας.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, το 401 είχε ενημερώσει σχετικά το ΕΚΑΒ στις 27 Νοεμβρίου, ζητώντας για ένα 24ωρο η εξυπηρέτηση ασθενών που μπορούν να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, να γίνεται από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία.

Οι τραυματισμένοι αστυνομικοί διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο Θριάσιο. Ο ένας που βρισκόταν σε πιο σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε στο 401 και προστέθηκε μία ακόμη κλίνη στη ΜΕΘ.

Το 401 ΓΣΝΑ περιθάλπει ετησίως στο τμήμα επειγόντων πάνω από 6.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς. Το 40% από τους συνολικά νοσηλευόμενους ετησίως στο Νοσοκομείο είναι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί.

Πηγή: www.newsit.gr