Εισβολή της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας


29-11-2017 14:32

Ένταση και σπρωξίματα στο υπουργείο Υγείας. Εισβολή μελών της ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσαν συνάντηση με στέλεχος του υπουργείου.

Άλλη μια μέρα έντασης στο υπουργείο Υγείας εξαιτίας εισβολής μελών της ΠΟΕΔΗΝ.

Περίπου 200 άτομα εισέβαλαν το μεσημέρι της Τετάρτης (29.11.2017) στην είσοδο του υπουργείου. Μόνο που εκεί τους… περίμεναν άνδρες των ΜΑΤ.

Η ένταση δεν άργησε να έρθει. Υπήρξαν κάποια… σπρωξίματα, φωνές και ένταση αλλά όταν οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν ότι αντιπροσωπεία τους μπορεί να περάσει για να συναντήσει στέλεχος του υπουργείου, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Στάση εργασίας από την ΠΟΕΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε κηρύξει για σήμερα (11:00 με 15:00) παναττική στάση εργασίας για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και 24ωρη πανελλαδική απεργία για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν και συγκέντρωση στις έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως 10.000 και πλέον υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις στα νοσοκομεία, στις άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ και στην Πρόνοια, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

«Είναι αβέβαιη η δουλειά τους, καθ’ ότι η κυβέρνηση επιμένει να συντηρεί την ομηρία τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν τους νομιμοποίησε, αλλά ανανέωσε τις συμβάσεις τους έως 31.12.2018 για να βρίσκονται σε εξάρτηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κατασκευάζει ως εχθρό το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους δικαστές για να κρύψει τις μεθοδεύσεις της» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της. Εκτιμά, δε, πως τα νοσοκομεία χωρίς τους συμβασιούχους θα καταρρεύσουν.

Eπίσης, σήμερα, η της ΑΔΕΔΥ έκανε παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Συμπαράσταση και από την ΕΙΝΑΠ

Στο πλευρό των επικουρικών συναδέλφων τους, 500 από τους οποίους κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους, είναι αποφασισμένοι να σταθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης βρέθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις. Κύριο αίτημα της ΕΙΝΑΠ είναι να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός.

Το προεδρείο της μιλά για «ομηρία» των επικουρικών γιατρών, η οποία διαιωνίζεται και χειροτερεύει και επισημαίνει πως η μη καταβολή δεδουλευμένων θεωρείται ενέργεια απαξίωσης των νοσοκομειακών γιατρών με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΙΝΑΠ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Ανδρέα Ξανθό, ο ίδιος τους ενημέρωσε πως καταβάλλει προσπάθεια να γίνουν οι πληρωμές των επικουρικών γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ πως προσπαθεί κεντρικά -με το Ελεγκτικό Συνέδριο- να λύσει το θέμα των πληρωμών. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με τους παρέδρους, δεν προέκυψαν απαντήσεις για το πότε αυτό θα συνεδριάσει και ποια τελική απόφαση θα πάρει.

Όσον αφορά τους επικουρικούς που λήγουν οι συμβάσεις τους, οι γιατροί ισχυρίζονται πως ο Α. Ξανθός τους απάντησε ότι «δεν θα γίνει παράταση και θα αποχωρήσουν». Αυτό, όπως λένε, δεν θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για τη θέση και με βασική προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία θα έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Πηγή: www.newsit.gr