Η Αυστραλία νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων


29-11-2017 8:32

Η Γερουσία της Αυστραλίας υπερψήφισε σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων. Ίσως τεθεί σε ισχύ ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Οι Αυστραλοί ενέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία τον γάμο ομοφυλοφίλων σε δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη με την υποβολή ψήφων μέσω ταχυδρομείου και διενεργήθηκε από την εθνική στατιστική υπηρεσία. Το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα από τη Γερουσία με 43 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά. Οι βουλευτές απέρριψαν τις προσπάθειες των συντηρητικών να επιτρέψουν σε όσους αντιτίθενται για θρησκευτικούς λόγους να αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ζευγάρια προσώπων του ίδιου φύλου.

Οι συντηρητικοί βουλευτές πίεζαν για την ευρεία προστασία όσων αντιτίθεται για θρησκευτικούς λόγους μεταξύ των οποίων ανθοπώλες, αρτοποιούς και μουσικούς, να αρνηθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ζευγάρια προσώπων του ίδιου φύλου.

Ωστόσο, τροπολογίες που έδιναν το δικαίωμα σε όσους τελούν γάμους να αρνηθούν να επισημοποιούν τις ενώσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και που επέτρεπαν σε εταιρίες τροφοδοσίας που είναι αντίθετες σε αυτούς του γάμους να αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε γαμήλιες δεξιώσεις είτε καταψηφίστηκαν είτε αποσύρθηκαν κατά τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

«Ναι» στον γάμο ομοφυλοφίλων στην Αυστραλία

«Οι Αυστραλοί ψήφισαν υπέρ της μείωσης των διακρίσεων, όχι της επέκτασής τους και εμείς, η Γερουσία, σεβαστήκαμε αυτή την ψήφο, απορρίπτοντας τις τροπολογίες που στόχο είχαν να επεκτείνουν τις διακρίσεις ή να ανατρέψουν την ισότητα στον γάμο», δήλωσε στο κοινοβούλιο η γερουσιαστής των Εργατικών Πένι Γουόνγκ, που καταψήφισε όλες τις τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην κάτω Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Οι συντηρητικοί βουλευτές ευελπιστούν να πιέσουν εκ νέου για την προσθήκη μέτρων που θα εξαιρούν όσους αντιτίθενται στο γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου από την ισχύουσα νομοθεσία περί διακρίσεων.

«Δεν νομίζω ότι κάναμε αυτές τις αλλαγές με ένα τρόπο που να προωθεί πλήρως τα δικαιώματα», δήλωσε ο γερουσιαστής Ματ Κάναβαν από το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μάλκολμ Τέρνμπουλ – Φιλελεύθεροι και Εθνικό Κόμμα – και το βασικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχουν πει ότι θέλουν ο νόμος να περάσει από τη βουλή έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Εάν περάσει η νομοθεσία, όπως αναμένεται, η Αυστραλία θα γίνει το 26ο κράτος που θα νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σε μια ιστορική εξέλιξη για μια χώρα όπου σε ορισμένες Πολιτείες η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα έως το 1997.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ