Τραμπ: Έτσι θα "γονατίσει" τους ολιγάρχες στην Ρωσία.


28-11-2017 19:34

Σχέδιο με μακροπρόθεσμους στόχους έχει ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ρωσία, με τις αμερικανικές κυρώσεις να συνεχίζονται. Στόχος οι… κοντινοί στον Βλαντιμίρ Πούτιν!

Η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta σε άρθρο της αναφέρεται στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που σχεδιάζονται για την Ρωσία. Οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα συζητηθούν σε ανώτατο επίπεδο στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο του 2018.

click4more

Πούτιν: Κάντε παιδιά γιατί… χανόμαστε!

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι νέες κυρώσεις θα είναι πρωτοφανείς ως προς το μέγεθός τους. Δεν θα πλήξουν όμως όλους τους μεγαλοκεφαλαιούχους της Ρωσίας και τις οικογένειές τους. Παράλληλα επισημαίνει ότι μια ομάδα ειδημόνων που σχετίζονται με το αμερικανικό κατεστημένο, έχει ήδη διαμορφώσει τις προτάσεις της, στις οποίες μια από τις βασικές θέσεις τους λέει ότι ο μεγάλος πλούτος της ρωσικής ελίτ δεν θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας «τιμωρίας».

«Ο προβληματισμός μας συνίσταται στο ότι δεν πρέπει όλοι οι ευκατάστατοι επιχειρηματίες να υποστούν κυρώσεις, αλλά μόνο εκείνοι που ευθέως συνδράμουν το Κρεμλίνο να προβαίνει σε μη νόμιμες δραστηριότητες», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τις δηλώσεις ενός εκ των συντακτών του σχετικού κειμένου που αφορά τις κυρώσεις και συγκεκριμένα του επιστημονικού συνεργάτη του Ατλαντικού Συμβουλίου Άντερς Άσλουντ, ο οποίος προσθέτει ότι «στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε τους ρώσους επιχειρηματίες επειδή είναι επιχειρηματίες, αλλά να τους δώσουμε ένα κίνητρο να αποφεύγουν την εγκληματική συνεργασία με το Κρεμλίνο».

Μάλιστα ο Άσλουντ, αναφέρθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα σε μερικές κατηγορίες ατόμων οι οποίοι πρέπει να υποστούν τις πιέσεις του αμερικανικού μηχανισμού επιβολής κυρώσεων, Μεταξύ αυτών είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες οι οποίοι συνεργάζονται με το Κρεμλίνο, ο άμεσος κύκλος του προέδρου Πούτιν, οι φίλοι του και τα παιδιά τους που απόκτησαν πλούτο και ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα.

Όπως γράφει η Nezavisimaya Gazeta τα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στην Ρωσία από την πλευρά τους προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων.

«Μακροπρόθεσμα, η ζημιά για την Ρωσία θα είναι κολοσσιαία»!

«Υπάρχει κάποια ανησυχία, επειδή εξετάζονται μερικές εκδοχές των επιπτώσεων αυτών και πρωτίστως οικονομικές», δηλώνει στην Nezavisimaya Gazeta, ο πολιτειολόγος και επικεφαλής της έδρας επικοινωνίας με την κοινή γνώμη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Βαλέρι Σολοβέι, περιγράφοντας τις διαθέσεις που επικρατούν στους κόλπους της πολιτικής ελίτ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι πολιτικές επιπτώσεις των επικείμενων νέων κυρώσεων προς το παρόν δεν είναι εντελώς σαφείς, αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Σολοβέι εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα είναι υπέρμετρα επικίνδυνες και η Ρωσία θα μπορέσει να αντιδράσει σ αυτές φυσιολογικά. Μακροπρόθεσμα όμως οι νέες κυρώσεις θα προκαλέσουν στην χώρα κολοσσιαία ζημιά. Ο Βαλέρι Σολοβέι επισημαίνει τέλος ότι το Κρεμλίνο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει προτρέψει ορισμένους αξιωματούχους να πείσουν τα παιδιά τους που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ρωσία.

Πηγή: Nezavisimaya Gazeta

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters