Γερμανία: Εμπόδια από… γλυφοσάτη στον σχηματισμό κυβέρνησης από Μέρκελ και Σουλτς


28-11-2017 16:52

Είναι που είναι στραβό το κλίμα για σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, φαίνεται πως το έφαγε και η… γλυφοσάτη. Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς άσκησε αυστηρή κριτική υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ, επειδή στήριξε την απόφαση της Ε.Ε για συνέχιση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου.

Η Άνγκελα Μέρκελ λοιπόν έσπευσε να υπερασπιστεί την Χέντρικς που ανήκει στους «Σοσιαλδημοκράτες», έναντι του Σμιτ που είναι του δικού της κόμματος. Φυσικά και οι δύο υπουργοί ανήκουν στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε την δήλωση αυτή έχοντας δίπλα της την κυρία Χέντρικς, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Συνεδρίου για την Οικονομία και το Περιβάλλον.

Όμως η στήριξη δεν ήταν και με… τα μπούνια, αφού την ίδια στιγμή τόνισε ότι επί της ουσίας συμφωνεί περισσότερο με τον κ. Σμιτ παρά με την κυρία Χέντρικς, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός δεν θα απομακρυνθεί από την θέση του. «Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. Διαφορετικά δεν είναι δυνατή μια δουλειά ανάπτυξης και αξιοπιστίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτές οι διαφορές είναι κατά τη γνώμη μου λυπηρές», τόνισε.

Προηγουμένως στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος είχαν κάνει λόγο για σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης ενόψει των πιθανών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επιλέξει την αποχή στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Χθες ωστόσο ο κ. Σμιτ έδωσε την έγκρισή του για την παράταση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, προκαλώντας εσωτερική κρίση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, και θέτοντας ουσιαστικά… άλλο ένα «αγκάθι» στις συνομιλίες Μέρκελ – Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: www.newsit.gr