Οι Γερμανοί συνεχίζουν τους ελέγχους σε Έλληνες αλλά όχι σε χώρους εκτός Σέγκεν


28-11-2017 15:50

Ναι μεν έχει συμμορφωθεί με τα όσα συμφωνήθηκαν ύστερα από την παρέμβαση της Κομισιόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία έχει σταματήσει τους ελέγχους σε Έλληνες που ταξιδεύουν στη χώρα. Απλά τώρα το κάνει σε… άλλο χώρο!

Τις προηγούμενες εβδομάδες προκλήθηκε σάλος από τις καταγγελίες πως οι Έλληνες που φτάνουν στα αεροδρόμια της Γερμανίας ελέγχονταν. Και μάλιστα σε χώρο όπου πηγαίνουν οι ταξιδιώτες εκτός Σέγκεν!

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας και η Κομισιόν κλήθηκε να παρέμβει. Έτσι, πριν από μερικές μέρες έγινε τριμερής συνάντηση για το θέμα.

Εκεί, η γερμανική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα… σταματήσει τους ελέγχους στους Έλληνες σε χώρους του αεροδρομίου όπου φτάνουν ταξιδιώτες από χώρες εκτός Σέγκεν. Πλέον, ελέγχει σε χώρους… εντός Σένγκεν!

Όλα αυτά με το πρόσχημα της παράνομης μετανάστευσης και του… προβλήματος με τις ελληνικές ταυτότητες.

Κομισιόν: Η Γερμανία δεν αθέτησε τις δεσμεύσεις της

Για το θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί σήμερα (28.11.2017) η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Έρνστ Τόβε. Είπε ότι δεν έχει αναφερθεί καμία αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι γερμανικές Αρχές για τους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα.

Κληθείσα να απαντήσει εάν οι επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα συνεχίζουν να ελέγχονται στα γερμανικά αεροδρόμια σε χώρους εκτός Σένγκεν, η κ. Τόβε σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε από τη γερμανική, ούτε από την ελληνική πλευρά καμία αθέτηση των δεσμεύσεων.

Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι στο εξής οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στην πύλη του χώρου Σένγκεν του αεροδρομίου, αντί να μεταφέρονται οι επιβάτες στον χώρο εκτός Σένγκεν.

Και επίσης ότι οι έλεγχοι θα περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και στην εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι γερμανικές Αρχές ελέγχουν τις πτήσεις που προέρχονται από Ελλάδα για να μειώσουν τις πιθανότητες παράνομης μετανάστευσης.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα και τη Γερμανία. H συνολική συνεργασία μεταξύ τους είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει και να ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδό της» τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Κληθείσα να σχολιάσει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες, η κ. Τόβε απάντησε ότι η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί.

Αφού χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», σημείωσε ότι η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές Αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση «αξιοπρεπών συνθηκών» διαβίωσης για τους μετανάστες.

«Συνεχίζουμε από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης να στηρίζουμε τις ελληνικές Αρχές με οικονομικά, αλλά και με τεχνικά μέσα επί τόπου, όπως π.χ. εμπειρογνώμονες που συνδράμουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο» πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τις ελληνικές Αρχές.

Καταλήγοντας, η κ. Τόβε επισήμανε ότι η Επιτροπή βοηθάει στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων υποδοχής για τους μετανάστες, καθώς επίσης και στη μεταφορά των πλέον ευάλωτων ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr