Απέραντος "υγρός τάφος" και το 2017 η Μεσόγειος – Πάνω από 3.000 πνιγμοί μεταναστών


28-11-2017 15:05

Νεκροταφείο μεταναστών ήταν και το 2017 η Μεσόγειος, με πάρα πολλούς μετανάστες να πνίγονται στην προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί.

«Το όριο αυτό ξεπεράσθηκε πιθανόν την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας μετανάστες βρήκαν τον θάνατο στα ανοικτά των λιβυκών ακτών«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν ενημερώνοντας δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ο αριθμός αυτή τη στιγμή είναι 3.033 νεκροί κατά τον διάπλου της Μεσογείου, σε μια από τις τρεις οδούς» που είναι γνωστές, πρόσθεσε.

Η περυσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα φονική, καθώς είχαν χαθεί στη Μεσόγειο περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ.

«Το λέμε εδώ και χρόνια και συνεχίζουμε να το λέμε: δεν αρκεί πλέον απλώς να μετράμε αυτές τις τραγικές στατιστικές. Οφείλουμε και να δράσουμε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Αυτά τα τελευταία νέα έπειτα από τα όσα μάθαμε για τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, για τις στερήσεις από τις οποίες υποφέρουν αυτοί που βρίσκονται στα χέρια των διακινητών (…) και για τις δύσκολες συνθήκες μέσα στα κέντρα κράτησης της Λιβύης, απαιτούν την προσοχή μας. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτές τις πρακτικές και να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με τρόπο κανονικό και ασφαλή για όλους», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σχεδόν 164.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου (έναντι περίπου 348.600 στη διάρκεια της ίδιας περιόδου του 2016), εκ των οποίων το 75% στην Ιταλία.

Πηγή: www.newsit.gr