Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος του πρώην αντιδημάρχου οικονομικών


27-11-2017 14:54

Κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τα «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank.

O εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης έδωσε παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Χασδάι Καπόν αλλά και εναντίον της συζύγου του για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση συνδέεται με δάνειο ύψους 13,2 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν τον Ιούλιο του 2011, τρεις μήνες πριν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση η τράπεζα, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τη λήψη του δανείου ο Χασδάι Καπόν σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500.000 ευρώ από προθεσμιακή κατάθεση στην Proton και το 20% μετοχών της εταιρείας του ενώ υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ, που του ανήκει.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ και αφορά στη διαδρομή των χρημάτων που ελήφθησαν ως δάνειο από την Proton Bank στην οποία ο Χασδάι Καπόν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος του ποσού του δανείου εκταμιεύθηκε και κατευθύνθηκε προς τις εταιρείες του συζύγου του κ.Καπόν.

Ο Χασδάι Καπόν λόγω της εμπλοκής του στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών που κατείχε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

“Μετά την εξέλιξη της υπόθεσης της Proton Bank, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, υπέβαλε σήμερα (Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015) την παραίτησή του για λόγους ηθικής τάξης στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή” ανέφερε τότε η λιτή ανακοίνωση του γραφείου του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: dailythess