Τα πάνω κάτω στην Καταλονία. Το 71% των κατοίκων δεν θέλει πλέον ανεξαρτησία


27-11-2017 14:27

Τα πάνω κάτω φαίνεται ότι έχουν έρθει στην Καταλονία με τα όσα συνέβησαν μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πλέον μόλις το ένα τέταρτο των Καταλανών θέλουν να συνεχίσουν με το σχέδιο διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την Ισπανία

Υπενθυμίζεται ότι η Καταλονία έχει μπροστά της την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, για την ανάδειξη νέου τοπικού κοινοβουλίου.

Μόλις το 24% των ερωτηθέντων από τη Metroscopia, που έκανε την έρευνα για την εφημερίδα El Pais, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν με τη διαδικασία ανεξαρτησίας μετά τις εκλογές. Το 71% δήλωσε ότι θα προτιμούσε οι πολιτικοί να βρουν μια συμφωνία βάσει του ότι η Καταλονία θα παραμείνει μέρος της Ισπανίας.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι πιθανόν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να μην καταφέρουν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Στην τηλεφωνική αυτή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 1.800 Καταλανοί

«Ντέρμπι»στις εκλογές

Μια ενδεχόμενη αποτυχία να κερδίσουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν πλήγμα για τους Καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ντε φάκτο δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απ’ ευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων, ελαφρώς κάτω από το 47,7% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2015. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να κερδίσουν επίσης 46%, σημειώνοντας άνοδο από το 40% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia.

Πηγή: www.newsit.gr