Φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη στο Μπαλί – Τρομοκρατεί το ηφαίστειο Αγκούνγκ


27-11-2017 7:44

Εικόνες που κόβουν την ανάσα. Παντού στάχτη και πυκνός καπνός. Το ηφαίστειο στο όρος Αγκούνγκ στο Μπαλί, βρυχάται εδώ και μέρες.

Κάθε μέρα, όμως, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν το Μπαλί. Οι ντόπιοι κυκλοφορούν μόνο με μάσκες αλλά δύσκολα μπορούν να προστατευθούν. Το ηφαίστειο προκαλεί χάος και συναγερμό.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι συγκλονιστικές. Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου άρχισε να εκλύεται καπνός από το όρος Αγκούνγκ την περασμένη Τρίτη.

Μπαλί: Φόβοι πως το ηφαίστειο θα εκραγεί

Το επίπεδο του συναγερμού έχει ήδη αυξηθεί στη μέγιστη κλίμακα. Αιτία η ηφαιστειακή δραστηριότητα και την έκλυση τέφρας και καπνού στο όρος Αγκούνγκ, στο Μπαλί.

Υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ινδονησιακού εθνικού κέντρου ηφαιστειολογίας. «Το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο», τόνισε ο αξιωματούχος, ο Γκεντέ Σουάντικα.

Όπως είπε, «καταγράφονται συνεχείς δονήσεις» στο όρος Αγκούνγκ, όπου το ηφαίστειο αφυπνίστηκε τον περασμένο μήνα εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό που έφθασε σε ύψος 4.000 μέτρων και πλέον.

Ζώνη αποκλεισμού

Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το ηφαίστειο, που απέχει 75 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κούτα, επεκτάθηκε στα 10 χλμ. και οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους που ζουν στη ζώνη αυτή, να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη στο Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους.

«Οι συνεχείς εκτοξεύσεις τέφρας ενίοτε συνοδεύονται από ηφαιστειακές εκρήξεις», επισήμανε μέσω Facebook η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Ινδονησίας.

Η λάβα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου είναι πιο ορατή τη νύχτα. Αυτό υποδεικνύει πως «μια μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να είναι άμεσα επικείμενη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ηφαίστειο Μπαλί

Το Ντενπάσαρ, το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπαλί—ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού που υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο—έχει κλείσει.

Την Κυριακή ο καπνός και η τέφρα έφθασαν σε ύψος 4.000 μέτρων και προκάλεσαν την ακύρωση 15 πτήσεων.

Οι ινδονησιακές αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος.

Πάνω από 12ο ηφαίστεια είναι ενεργά στην Ινδονησία, η οποία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: EPA, Reuters