Ρέγκλινγκ: Γρήγορη… αξιολόγηση και εκταμίευση στις αρχές του ’18 – Τα… "ρέστα" από τα 86 δισ. στο χρέος


26-11-2017 20:06

Αν η τρίτη αξιολόγηση “κλείσει” γρήγορα, η επόμενη εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του ’18 δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, τα χρήματα που θα περισσέψουν από το δάνειο των 86 δισ. θα μπορούσαν να δοθούν στο χρέος.

Η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018». Αυτό δηλώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις του, νιώθουμε ενθαρρυμένοι από την προεργασία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά ενόψει της επικείμενης αποστολής για την τρίτη αξιολόγηση. O ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς προγραμματίζει να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και να στείλει αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την 4η Δεκεμβρίου. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την καλή δουλειά της, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018» ανέφερε.

Τα… υπόλοιπα στο χρέος

Στην ερώτηση της εφημερίδας «ότι τα χρήματα του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ πιθανόν δεν θα χρειαστούν όλα. Πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα χρήματα;» ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως όπως υπέδειξε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 ορισμένα από τα χρήματα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν, από το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές.

«Προϋπόθεση για μια τέτοια επιπλέον ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος, είναι ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM και όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν. Το να αντικαταστήσουμε ακριβότερα δάνεια με φθηνότερα δάνεια του ESM θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χαρούμενοι για τις τράπεζες

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, χάρη στις πολύ μικρότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστούν αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο του ανώτατου ορίου των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM. Μέχρι στιγμής, ο ESM έχει εκταμιεύσει περίπου 40 δισ. ευρώ και θα γίνουν και άλλες εκταμιεύσεις έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, όμως συνολικά όλες μαζί θα είναι σαφώς μικρότερες των 86 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ