Γερμανία: Παραμένει το αδιέξοδο – Στα δυο το SPD του Μάρτιν Σουλτς


24-11-2017 9:44

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) φαίνεται να μαλακώνει την στάση του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με την Μέρκελ. Είναι όμως έτσι;

Η ηγεσία του κόμματος δηλώνει ανοικτή σε συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα αποκλείσει τη συζήτηση», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ. Προηγήθηκε οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Μέχρι σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χριστιανικές ενώσεις CDU/CSU της Ανγκελα Μέρκελ και το SPD. Μάλιστα ο Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Όμως, στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης. Αυτό, από την στιγμή που ο πρόεδρος της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης κι αυτός, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι επιδιώκει την αποφυγή νέων εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοικτό πνεύμα.

Ο πρόεδρος Στάινμάιερ συναντήθηκε για το θέμα αυτό χθες με τον Σουλτς. Και πιθανότατα σε αυτή την συνάντηση έγιναν πολλά.

«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε χθες το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος.

Άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Ανγκελα Μέρκελ για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».

Πηγή: www.newsit.gr