Δράμα χωρίς τέλος: Έσωσαν 1.500 μετανάστες σε τρεις μέρες


24-11-2017 9:18

Κάθε μέρα και μια δραματική διάσωση. Οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη, δεν σταματούν. Σε διάστημα τριών ημερών, έχουν διασωθεί 1.500 μετανάστες. Μια γυναίκα, δεν είχε την τύχη τους.

Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν μέσα σε ένα πλεούμενο με άλλους μετανάστες. Εντοπίστηκαν ανατολικά της Λιβύης, την Πέμπτη. Η άτυχη γυναίκα δεν άντεξε, τη βρήκαν νεκρή μέσα στη βάρκα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης έκανε γνωστό η οργάνωση SOS Méditerranée.

Συνολικά περίπου 1.500 μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια περίπου δεκαπέντε επιχειρήσεων διάσωσης στα διεθνή ύδατα, ανοικτά της Λιβύης.

Το θύμα βρέθηκε πάνω σε ένα φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν 108 μετανάστες. Ανάμεσά τους 16 γυναίκες και 34 παιδιά, κυρίως από την Ερυθραία. Τους διέσωσε το πλοίο Aquarius, το οποίο έχει ναυλώσει η SOS Méditerranée.

Δεν άντεξε

Η νεαρή γυναίκα δεν άντεξε. Πρόσφατα είχε γεννήσει. Μόνο που το παιδάκι της, γεννήθηκε νεκρό. Οι επιπλοκές από τη γέννα, της στοίχισαν τη ζωή. Μετανάστες που βρίσκονταν μαζί της στη βάρκα, είπαν στο ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που συμμετείχαν στην αποστολή του Ακουάριους ότι η νέα γυναίκα πέθανε αμέσως μετά τον απόπλου.

Το Ακουάριους πήρε μέρος την Τετάρτη σε άλλες δύο επιχειρήσεις. Μια από αυτές έγινε σε συνεργασία με ένα πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού. Διέσωσαν 279 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 100 γυναίκες και παιδιά.

Τους διασωθέντες παρέλαβε από το Ακουάριους το σκάφος Diciotti του ιταλικού Λιμενικού Σώματος.

11 επιχειρήσεις, 1.100 μετανάστες που διασώθηκαν

Το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στη Ρώμη ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης πως άλλοι 1.100 άνθρωποι διασώθηκαν την προηγουμένη στην κεντρική μεσόγειο σε 11 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας περίπου 114.600 μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι τώρα στις ιταλικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά σχεδόν 32% σε σύγκριση με αυτόν που καταγράφηκε το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Η μείωση σημειώθηκε κυρίως το δεύτερο εξάμηνο, με τις αφίξεις να πέφτουν στις 11.500 τον Ιούλιο (23.500 τον Ιούλιο του 2016) και στις 5.900 τον Οκτώβριο (27.300 έναν χρόνο νωρίτερα).

Αυξήθηκαν οι μετανάστες από την Τουρκία

Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (23.11.2017), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε ότι οι μετανάστες που περνούν από την ανατολική Μεσόγειο, μέσω Τουρκίας, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο (στους 3.300 τον Ιούλιο, τους 4.500 τον Αύγουστο και τους 6.600 τον Σεπτέμβριο).

Την 20ή Νοεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο είναι περίπου 3.000 φέτος. Στον αριθμό αυτό προστίθενται άλλοι 57 νεκροί μετανάστες στους ευρωπαϊκούς δρόμους και στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ