Πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία: "Εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ


23-11-2017 21:57

Ο Νίκος Φίλης βάζει… φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Κυρίτση να την “φουντώνει”! Ο Νίκος Φίλης ζητά την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία με τον Γιώργο Κυρίτση να συμφωνεί μαζί του.

Ο Νίκος Φίλης ξαναχτυπά και με μία δήλωσή του προκαλεί εμφύλιο… πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ! Στο πρόσωπο του Γιώργου Κυρίτση βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο.

Το «καυτό» ζήτημα της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο προσκήνιο. Και θα συνεχίζει να βρίσκεται, αφού την Δευτέρα, 27.11.2017, θα συζητηθεί στη Βουλή η επερώτηση της ΝΔ για το ζήτημα. Μια συζήτηση που ήδη έχει περάσει από… χίλια κύματα, μετά το αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να μετατεθεί η συζήτηση (σ.σ. κανονικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη 23.11.2017) ούτως ώστε να δώσει και εκείνος το παρών, αφού από σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι.

Τώρα όμως, η υπόθεση παίρνει… άλλες διαστάσεις. Κι αυτό διότι δυο βουλευτές της κυβέρνησης υποστηρίζει πως η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί! Κάτι που υποστηρίζει σφόδρα και η αντιπολίτευση, συνεπώς είναι… απλά μαθηματικά.

Η τοποθέτηση αυτή που κάνει ο Νίκος Φίλης και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Κυρίτση είναι δεδομένο πως δημιουργεί «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου, αφού η αντιπολίτευση είναι δεδομένο πως θα «πατήσει» πάνω σε αυτή τη δήλωση για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της.

Μην ξεχνάμε πως ήδη η ηγεσία της ΝΔ, τόσο ο πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνουν λόγο για σκάνδαλο.

Ο Νίκος Φίλης, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου. Και μάλιστα εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στη Βουλή.

Και μόνο, όμως, που υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να ακύρωση την πώληση πολεμικού υλικού, είναι αρκετό για να θεωρείται δεδομένο πως τις επόμενες ώρες και μέρες το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη…

Σαουδική Αραβία

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε ο Νίκος Φίλης

Αναλυτικά στην δήλωσή του ο Νίκος Φίλης αναφέρει: «Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ».

«Καλό που θα δοθούν απαντήσεις αλλά…»

Η δήλωσή του συνεχίζει ως εξής: «Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων».

Την δήλωση του Νίκου Φίλη «ανέβασε» στο facebook ο Γιώργος Κυρίτσης γράφοντας συμφωνώ απολύτως.

Γιώργος Κυρίτσης

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr