Τσιγάρο τέλος στις ταινίες και στην Ευρώπη;


22-11-2017 9:39

Θετική εμφανίζεται η ΕΕ στην ιδέα της Γαλλίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος στις ταινίες, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση καπνού. Αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

Ειδικά η Γαλλία δηλώνει αποφασισμένη αν εξαλείψει πλήρως το τσιγάρο από τις κινηματογραφικές ταινίες. Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την απαγόρευσή του στις γαλλικές ταινίες.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί το τσιγάρο είναι τόσο σημαντικό στο γαλλικό κινηματογράφο», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός.

«Στη Γαλλία, περισσότεροι από ¼ έφηβοι, ηλικίας 15 χρονών, είναι τακτικοί καπνιστές. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους εμποδίζει από το να είναι στόχοι της καπνοβιομηχανίας θεωρούνται ευεργετικοί για την προστασία τους από μια ζωή με εξαρτήσεις». Αυτό δήλωσε ο Dominick Nguyen από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Καπνίσματος.

Ο διευθυντής της Forest EU, Guillaume Périgois, εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί «παράξενη λογοκρισία».

«Το γεγονός ότι τα κινούμενα σχέδια για παιδιά δεν δείχνουν σκηνές καπνίσματος είναι καλό. Ωστόσο, οι ταινίες για μεγαλύτερα ακροατήρια πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή, όχι έναν κόσμο χωρίς καπνό. Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, το 1/4 και το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού καπνίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αναθεωρημένη Οδηγία της ΕΕ για τα καπνικά προϊόντα τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και εισήγαγε αυστηρότερα μέτρα στον έλεγχο του καπνού. Για παράδειγμα, το 65% της επιφάνειας ενός πακέτου θα πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποιητικές εικόνες για τις επιπτώσεις στην υγεία.

Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών βρίσκεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως ο περιορισμός της διαφήμισης ή η επιβολή της χρήσης απλών συσκευασιών. Η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία ​​και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη υιοθετήσει το μέτρο απλής συσκευασίας, το οποίο θεωρείται από τη βιομηχανία «αντιγραφή εμπορικού σήματος».

πηγη: EURACTIV

Πηγή: www.newsit.gr