Ζιμπάμπουε: Ο πρώην αντιπρόεδρος Μνανγκάγκουα θα ορκιστεί πρόεδρος


21-11-2017 23:22

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας αύριο ή την Πέμπτη, δήλωσε ο νομικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF Πάτρικ Τσιναμάσα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μετά την παραίτηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Από την πλευρά του, ο Λάβμορ Ματούκε, ο «σύνδεσμος» του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα του, επιβεβαίωσε ότι ο Μνανγκάγκουα θα αναλάβει την προεδρία. Η ορκωμοσία του θα γίνει εντός των επόμενων 48 ωρών και θα παραμείνει το υπόλοιπο της θητείας του Μουγκάμπε μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Υπό ομαλές συνθήκες, οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Λίγο νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείας ζήτησαν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αποκαλώντας «ιστορική στιγμή» την παραίτηση του Μουγκάμπε από την εξουσία. «Όποια βραχυπρόθεσμα μέτρα και αν λάβει η κυβέρνηση, ο δρόμος θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκες εκλογές, χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Χαράρε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ιστορική ευκαιρία» η παραίτηση του προέδρου

Η παραίτηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τους πολίτες της χώρας αυτής, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

«Σίγουρα αυτό που είδαμε σήμερα, την παραίτηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική στιγμή για τους πολίτες της Ζιμπάμπουε», τόνισε η Νάουερτ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες εξέφρασαν έντονα την επιθυμία τους να τερματιστεί η απομόνωση της χώρας και να επιτραπεί στην Ζιμπάμπουε να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα.

«Το μέλλον της Ζιμπάμπουε θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες της», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη διοργάνωση «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ