Υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ και… μηνύματα σε Ερντογάν. Όλα όσα συζήτησαν Τσίπρας – Αναστασιάδης – Σίσι


21-11-2017 15:55

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησαν για όλα τα “καυτά” ζητήματα στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Λευκωσία.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη». Αυτό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Τι δήλωσαν Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

click4more

Καμμένος: «Πανταχού παρούσες οι Ένοπλες Δυνάμεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη: «Η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης. Που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη». Και τόνισε: «Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι: «Έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε: «Ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».

Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια. Κυρίως όσον αφορά στη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συγκεκριμένα, με το στρατηγικής σημασίας έργο «EuroAfrica Interconnector» (σ.σ. που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Τσίπρας Τσίπρας

Τσίπρας και μετά… Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είπε ότι τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπερτονίζοντας ότι: «Η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά».

Αναστασιάδης

Δήλωσε ότι στην ημερήσια διάταξη της Τριμερούς τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης. Για τον τομέα του τουρισμού είπε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας. Το οποίο αφορά στην εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Click4more: Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Λευκωσία – Επί τάπητος και η τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ακόμη: «Μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας. Καθώς και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

«Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο«. Αυτό δήλωσε ακόμη ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την Τριμερή σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τομείς συνεργασίας τους. Μιας συνεργασίας, όπως είπε, που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Τόνισε τέλος: «Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί. Και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο. Συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναστασιάδης Αναστασιάδης

Οι στόχοι της τριμερούς κατά τον Σίσι

Σίσι

Τον στόχο του τριμερή μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους, τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, για να υπογραμμίσει όμως ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr