Ντομπρόφσκις: Εκπληρώστε τα προαπαιτούμενα και τέλος του χρόνου θα κλείσει η αξιολόγηση


21-11-2017 12:30

«Στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» τόνισε μεταξύ των άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη πρόσθεσε «αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε και εμείς κατά νου». Παράλληλα ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Επειδή σε λίγες μέρες, κατεβαίνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κε Ντομπρόβσκις, με βάση την εκτίμηση που έχετε και τις πληροφορίες σας. Θεωρείτε εφικτό το στόχο που ακούω ότι έχει τεθεί, του να έχουμε staff level agreement στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στο Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018;

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, απ’ ό,τι ξέρω, είναι και για την ελληνική κυβέρνηση και για την Κομισιόν, ένας σημαντικός στόχος προκειμένου να έχουμε οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Θα ‘θελα την εκτίμησή σας για όλα αυτά».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής απάντησε λέγοντας ακόμη ότι «σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, επίσης διαπιστώνουμε ότι αποδίδει – και υπεραποδίδει η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου.

Αναφερθήκατε στη βελτίωση της είσπραξης φόρων. Και αυτός είναι ένας τομέας όπου συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τις οποίες και ενισχύουμε με την όποια απαραίτητη τεχνική συνδρομή. Και συμφωνούμε και για την αξιολόγηση: η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Δεν θέλω τώρα να δεσμευτώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες – υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται, πάντως στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε και εμείς κατά νου».

Πηγή: www.newsit.gr