Η περίοδος χάριτος τελείωσε για την κυβέρνηση – Ακολουθεί ένα κολασμένο 2μηνο


21-11-2017 6:42

Ξεκινάει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο και όλοι στην Αθήνα ευελπιστούν ότι η δίμηνη αυτή δοκιμασία θα έχει αίσιο τέλος στις 22 Ιανουαρίου με την εκταμίευση της δόσης των 10 δις. ευρώ που προβλέπονται με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση ξεκινάει σήμερα με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2018. Ενός προϋπολογισμού που έχει ιδιαίτερα αισιόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δυστυχώς και ακόμη υψηλότερους φόρους, αυξάνοντας τον λογαριασμό σε σχέση με εφέτος κατά 1,8 δις.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τα 95 προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει την αξιολόγηση και να δει ορατή την δόση των 10 δις. ευρώ.

Τη ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup (EWG).  Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα προετοιμάσουν την «ατζέντα» για  τον δεύτερο κύκλο της 3ης αξιολόγησης. Έμφαση θα δοθεί στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της τρίτης αξιολόγησης όπου θα βρεθούν στο επίκεντρο τα δύσκολα προαπαιτούμενα ενώ στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα  βρεθούν θέματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, διάφορα εργασιακά ζητήματα και φυσικά το κοινωνικό μέρισμα.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει για τελευταία φορά για το 2017 το  Eurogroup, το τελευταίο του 2017, και στόχος είναι η οριστικοποίησης της τεχνικής συμφωνίας, Staff Level Agreement – SLA.  μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα καταθέσει πολυνομοσχέδιο  στη Βουλή με το οποίο θα κλείνει το 90% των προαπαιτούμενων.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι 19η Ιανουαρίου 2018 όπου αναμένεται η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report )της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Μέχρι τότε η Ε.Ε θα έχει συντάξει και θα έχει δώσει στην δημοσιότητα την  περίφημη έκθεση συμμόρφωσης η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση του τρίτου  Μνημονίου.

Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο έτος το  Eurogroup όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση.

Κανένας στην Αθήνα από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν θέλει υπό τις παρούσες συνθήκες να βρεθεί μπροστά στην δυσάρεστη εξέλιξη, να τραβήξει σε μάκρος η διαπραγμάτευση για την 3η αξιολόγηση. Αυτό μάλιστα, αν στην απευκταία περίπτωση συμβεί, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και με δεδομένο ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πολιτική κρίση με αβέβαιη την όποια εξέλιξη.

Πηγή: www.newsit.gr