Ζιμπάμπουε: Συμφώνησε να παραιτηθεί ο Μουγκάμπε – «Κόπηκε» στο διάγγελμα


20-11-2017 14:59

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία, όπως μετέδωσε το CNN.

Τώρα έχει συνταχθεί επιστολή παραίτησης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ανέφερε το CNN. Επικαλείται πηγές που γνωρίζουν για τις διαπραγματεύσεις του με τους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία στη Χαράρε. Βάσει των όρων της συμφωνίας, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και η σύζυγός του Γκρέις θα έχουν πλήρη ασυλία.

Η πίεση αυξάνεται τώρα από όλες τις πλευρές στον 93χρονο, τον μοναδικό ηγέτη της Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980, να θέσει άμεσα τέρμα στη σύγχυση που επικρατεί στη χώρα μετά το ντε φάκτο πραξικόπημα της περασμένης Τετάρτης.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε εξέπληξε τους πολίτες της Ζιμπάμπουε αργά το βράδυ της Κυριακής όταν στο διάγγελμά του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε παραίτηση, δεσμευόμενος, αντίθετα, να προεδρεύσει, τον ερχόμενο μήνα, ενός συνεδρίου του ZANU-PF, το οποίο μόλις μερικές ώρες νωρίτερα τον είχε καθαιρέσει από την ηγεσία του.

Δευτερόλεπτα μετά το διάγγελμα του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου Κρις Μουτσβάνγκουα δήλωσε στο Reuters πως (οι βετεράνοι) θα ηγηθούν δημόσιων διαμαρτυριών στους δρόμους της Χαράρε. Σήμερα ο Μουτσβάνγκουα δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Στο μεταξύ, εξέπνευσε στις 12 το μεσημέρι η προθεσμία που είχε δώσει το ZANU-PF στον Μουγκάμπε να παραιτηθεί, διαφορετικά θα ξεκινούσε τη διαδικασία καθαίρεσής του.

Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί τις Δευτέρες άρα οποιαδήποτε διαδικασία καθαίρεσης θα πρέπει να περιμένει μέχρι αύριο, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί οπωσδήποτε την ίδια ημέρα.

Δύο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters αργά την Κυριακή πως ο Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί αλλά δεν ήξεραν λεπτομέρειες.

Υπήρξαν εικασίες πως ανέγνωσε λάθος ομιλία στο απευθείας τηλεοπτικό διάγγελμά του ή ότι παρέλειψε εκείνα τα σημεία που αναφέρονταν στην παραίτησή του.

Η καθαίρεση που έφερε πραξικόπημα για τον Μουγκάμπε

Η κεντρική επιτροπή του ZANU-PF είχε ορίσει νωρίτερα τον Έμερσον Μνανγκάγκουα ως νέο ηγέτη του. Ήταν η αποπομπή από τον Μουγκάμπε του Μνανγκάγκουα από τον θώκο του αντιπροέδρουπου οδήγησε τον στρατό να καταλάβει την εξουσία. Αυτή η απόφαση ωστόσο ήταν που είχε ανοίξει τον δρόμο στη σύζυγο του Μουγκάμπε, Γκρέις, για να τον διαδεχθεί.

Στο μεταξύ, δύο υψηλόβαθμες πολιτικές πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως ο Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί. Αλλά το κόμμα του δεν ήθελε να ανακοινώσει την παραίτησή του ενώπιον του στρατού. Γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε την επέμβασή του να μοιάζει με πραξικόπημα.

«Θα έμοιαζε πολύ άσχημο αν παραιτείτο μπροστά από αυτούς τους στρατηγούς. Θα είχε προκαλέσει τεράστια αναστάτωση», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του ZANU-PF. Άλλη πολιτική πηγή δήλωσε πως η ομιλία είχε σκοπό να «καθαρίσει» τη δράση του στρατού.

Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε ακύρωσε τις εξετάσεις όταν οι φοιτητές άρχισαν να τραγουδούν τραγούδια εναντίον του Μουγκάμπε. Στο μεταξύ, ο Μουγκάμπε παραμένει υπό κατ΄οίκον περιορισμό στο πολυτελές συγκρότημα «Blue Roof».

Το ZANU-PF δήλωσε επίσης πως θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα για να περιορίσει τις εξουσίες του προέδρου. Μια ένδειξη ενδεχομένως της επιθυμίας του να κινηθεί προς ένα πιο πλουραλιστικό και περιεκτικό πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο το ιστορικό του Μνανγκάγκουα ως επικεφαλής κρατικής ασφάλειας στην διάρκεια της καταστολής της Γκουκουραχούντι, όπως έμεινε γνωστή, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα 5η Ταξιαρχία στη Ματαμπέλελαντ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υποδεικνύει πως δεν είναι πιθανή μια γρήγορη, σαρωτική αλλαγή.

«Το βαθύ κράτος που σχεδίασε αυτή την αλλαγή θα παραμείνει. Εμποδίζοντας οποιαδήποτε πραγματική δημοκρατική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Μάιλς Τέντι, ακαδημαϊκός από τη Ζιμπάμπουε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ