Ημέρα του Παιδιού 2017: Η Σύμβαση και το doodle


20-11-2017 14:04

Η Google τιμά σήμερα με ένα doodle την Ημέρα του Παιδιού 2017. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου. Το doodle της Google και όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το τι προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ημέρα του Παιδιού 2017

Η Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται την συγκεκριμένα μέρα, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Το doodle της Google

 

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Οι 3 κατηγορίες δικαιωμάτων

– Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)

– Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

– Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως ανακοινώθηκε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1992:

FEK-Simvasi_gia_ta_dikaiomata_tou_paidiou

Πηγή: www.newsit.gr