Πλατινένια επέτειος. 70 χρόνια γάμου για βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπα Φίλιππο


20-11-2017 13:59

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β” και ο πρίγκιπας Φίλιππος γιορτάζουν σήμερα 70 χρόνια γάμου. Γίνονται το πρώτο ζευγάρι που βασιλεύει στη Βρετανία γιορτάζοντας την επέτειο αυτή.

Τα 70 χρόνια έγγαμου βίου είναι ένα ακόμη ρεκόρ για τη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη των μοναρχών παγκοσμίως. Η βασίλισσα Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο το 1952 σε ηλικία 25 ετών. Φέτος γιόρτασε το ζαφειρένιο ιωβηλαίο της (65 χρόνια βασιλείας).

Ο δούκας του Εδιμβούργου, από την πλευρά του, κατέχει και αυτός το ρεκόρ μακροβιότητας των συζύγων μοναρχών στη Βρετανία, το οποίο κατείχε η βασίλισσα Σαρλότ, σύζυγος του Γεωργίου Γ΄επί 57 χρόνια.

βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Το ζευγάρι θα γιορτάσει οικογενειακά στον πύργο του Ουίνδσορ. Τα ρολόγια του αβαείου του Γουεστμίνστερ, όπου έγινε ο γάμος του στις 20 Νοεμβρίου 1947, θα ηχήσουν σε ένδειξη τιμής.

Με την ευκαιρία της επετείου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ζεύγους. Τραβήχτηκαν στο λευκό σαλόνι του πύργου του Ουίνδσορ από τον φωτογράφο Matt Holyoak.

Η βασίλισσα Ελισάβετ φορά το κρεμ φόρεμα που φορούσε και στην αδαμάντινη επέτειό της πριν από δέκα χρόνια. Το στολίζει χρυσή καρφίτσα με ρουμπίνια και διαμάντια, δώρο του συζύγου της το 1966. Εκείνος, στέκεται δίπλα της, φορά ανοιχτόχρωμο κοστούμι και δαμασκηνί γραβάτα.

βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Τα Βρετανικά Ταχυδρομεία, Royal Mail, εξέδωσαν επίσης μια σειρά έξι ασπρόμαυρων γραμματοσήμων. Δείχνουν τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο στη γαμήλια τελετή και στο μήνα του μέλιτος.

Η διαδοχή του θρόνου

Η Ελισάβετ Β΄και ο πρίγκιπας Φίλιππος έχουν τέσσερα παιδιά (τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο), οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα, το έκτο και τρίτο παιδί του Ουίλιαμ και της Κέιτ θα γεννηθεί τον Απρίλιο.

Το ζευγάρι διένυσε επτά δεκαετίες, από τις οποίες η πιο επώδυνη ήταν αναμφίβολα η δεκαετία του 1990 με το διαζύγιο των τριών από τα παιδιά τους και τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας το 1997.

βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Παρά τις αρκετά διαφορετικές τους ιδιοσυγκρασίες –προσεκτική η βασίλισσα Ελισάβετ, ευέξαπτος ο Φίλιππος– πάντα έδειχναν τη σύμπνοιά τους. Ακόμη και όταν ο βρετανικός Τύπος ασχολούνταν με τις φημολογούμενες απιστίες του δούκα του Εδιμβούργου.

«Αυτός είναι ο βράχος μου», είπε μια μέρα η βασίλισσα Ελισάβετ μιλώντας για τον σύζυγό της. «Το πρώτο, το δεύτερο και το ύστατο καθήκον μου είναι να στηρίζω τη βασίλισσα», επιβεβαίωσε ο Φίλιππος.

βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Ο δούκας του Εδιμβούργου, ήδη 96 ετών, πήρε τη σύνταξή του φέτος το καλοκαίρι και αφιερώνει τον χρόνο του διαβάζοντας και ζωγραφίζοντας. Έχει επιτέλους απελευθερωθεί από τις πολλές επίσημες υποχρεώσεις. Αυτός που είχε χαρακτηριστεί «ο εξπέρ παγκοσμίως στις εγκαινιάσεις έργων», παρέστη σε 22.000 επίσημες τελετές και εκφώνησε 5.500 ομιλίες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, 91 ετών, παραδίδει σταδιακά τα ηνία στον 69χρονο γιο της Κάρολο.

Στις 12 Νοεμβρίου, «Ημέρα Μνήμης» των θυμάτων των συγκρούσεων στη Βρετανία, ο διάδοχος του θρόνου κατέθεσε στεφάνι κατά τη διάρκεια τελετής, αντικαθιστώντας τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών δίπλα στον σύζυγό της.

βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ