Επίθεση στην Καταλονία: Πληροφοριοδότης των Ισπανικών αρχών ο "εγκέφαλος" του μακελειού


17-11-2017 21:38

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για τον ιμάμη που φέρεται να είναι ο “εγκέφαλος” τρομοκρατικών επιθέσεων στην Βαρκελώνη και το Καμπρίλς της Καταλονίας τον Αύγουστο του 2017. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, είχε υπάρξει πληροφοριοδότης των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ισπανική εφημερίδα, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με τον ιμάμη του Ριπόλ, τον Αμπντελμπακί Ες Σάτι, την περίοδο που εκείνος εξέτιε ποινή φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών στη φυλακή του Καστεγιόν, από το 2010 μέχρι το 2014.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσο συχνές ήταν οι «επαφές» αυτές, ούτε πόσες ακριβώς ήταν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ες Σάτι, ο ηγέτης των τζιχαντιστικών πυρήνων της Καταλονίας, δεν ήταν άγνωστος στις αρχές ασφαλείας, αφού είχε μπει στο στόχαστρό τους σχεδόν από την εποχή που έφτασε και εγκαταστάθηκε στην Ισπανία, το 2002.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται η El Pais επισημαίνουν ότι μολονότι είχε ερευνηθεί τότε η ενδεχόμενη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, το όνομά του δεν είχε συνδεθεί με κάποια τρομοκρατική ενέργεια, παρά μόνο για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο Ες Σάτι συνελήφθη τελικά για διακίνηση ναρκωτικών το 2010 και ενώ ήταν κρατούμενος φέρεται ότι τον προσέγγισαν οι μυστικές υπηρεσίες για να τον στρατολογήσουν ως πληροφοριοδότη.

Ο ιμάμης σκοτώθηκε σε μια έκρηξη μέσα σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, λίγες ώρες πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, στις 17 Αυγούστου.

Πηγή: www.newsit.gr