Τσίπρας από Γκέτεμποργκ: Ανάγκη η επαναφορά του κεκτημένου στα εργασιακά


17-11-2017 12:52

Στη Διάσκεψη Κορυφής για κοινωνικά θέματα στο Γκέτεμποργκ βρίσκεται σήμερα Παρασκευή (17.11.2017) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Προσερχόμενος στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», στο Γκέτεμποργκ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ευχαριστήσει τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους μετά τη φονική καταστροφή στη Μάνδρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι βρέθηκε στη Διάσκεψη του Γκέτεμποργκ «σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Στις δηλώσεις του ευχαρίστησε «όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθεια τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν, όπως μπορούν, την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Βοήθεια για τους πληγέντες

Ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην Αττική, είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Επισήμανε ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, «οπότε πρώτα απ’ όλα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο αυτό ζήτημα, επισήμανε ότι είναι κάτι που επίσης «θα συζητήσουμε στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, καθώς τέτοια γεγονότα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πιο συχνά στο μέλλον».

«Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σύνοδο εξαιρετικά σημαντική. Όπως επισήμανε, «συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός Κοινωνικού Πυλώνα, σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κι αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» και σημείωσε: «Για εμάς τους Έλληνες, που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προστασίας και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, να βρούμε και τρόπους ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά εργαζομένων, μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο».

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε για το πώς να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και προκαλεί brain drain της νέας γενιάς […]. Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά τη νέα γενιά», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, ωστόσο διατύπωσε μια ελπίδα: «Ίσως είναι ένα βήμα, προκειμένου να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά».

Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Πηγή: www.newsit.gr