Ζιμπάμπουε: Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ – Θέλουν τον Μουγκάμπε… εκτός


17-11-2017 10:58

Ένα αναίμακτο πραξικόπημα, ένας πρόεδρος σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι ΗΠΑ που ουσιαστικά “διατάσσουν” την αποπομπή του. Τα όσα γίνονται στη Ζιμπάμπουε θυμίζουν λίγο την… εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική πριν αρκετά χρόνια.

Οι ΗΠΑ το είπαν ξεκάθαρα πως θέλουν να φύγει ο –επί 37 χρόνια πρόεδρος της Ζιμπάμπουε- Μουγκάμπε από την εξουσία. Γιατί όταν κορυφαίο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να αρχίσει μια νέα εποχή στην αφρικανική χώρα, δεν εννοεί τίποτα λιγότερο.

Η έμμεση αλλά σαφέστατη προτροπή στον Μουγκάμπε να φύγει ήρθε από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα την Αφρική.

Πραξικόπημα για τα… μάτια της Γκρέις

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στη Ζιμπάμπουε την περασμένη Τετάρτη (15.11.2017). Αναλυτές θεωρούν ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα είχε σκοπό να αποτραπεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον 93χρονο Μουγκάμπε στη σύζυγό του, την Γκρέις.

Επισήμως πάντως ο Μουγκάμπε δεν έχει παραιτηθεί, ούτε ανατραπεί. Μάλιστα, την Πέμπτη κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του 93χρονου προέδρου που κρατείται στο σπίτι του. Φωτογραφήθηκε να ανταλλάσσει χειραψία με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε με τον επικεφαλής του στρατού – Φωτογραφία Reuters

Ζιμπάμπουε Μουγκάμπε πραξικόπημαΦωτογραφία Reuters

Μουγκάμπε… out

Ο Ντόναλντ Γιαμαμότο, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αφρικανικές υποθέσεις, μίλησε στο Reuters για την πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε. Και εκτός από τη νέα αρχή που θέλει στη χώρα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ο Μουγκάμπε οποιοδήποτε ρόλο στην «επόμενη μέρα», μεταβατικό ή εθιμοτυπικό.

«Πρόκειται για τη μετάβαση της Ζιμπάμπουε σε μια νέα εποχή, πραγματικά αυτό ελπίζουμε», τόνισε ο Γιαμαμότο, στο περιθώριο συνάντησης με στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε «πολύ ρευστή».

Είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συζητούσε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Χαράρε εάν στη χώρα προωθούνταν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ζητούν και αναθεώρηση του Συντάγματος

Αναφερόμενος στους πολιτικούς ηγέτες της Ζιμπάμπουε, ο Γιαμαμότο είπε ότι «η θέση μας ήταν πάντα πως εάν προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος, σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, κινηθούν για να προστατεύσουν τον χώρο της πολιτικής και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να αρχίσουμε διάλογο για την άρση των κυρώσεων».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν χορηγήσει βοήθεια στις αρχές της Ζιμπάμπουε εδώ και χρόνια. Χορηγούν, όμως, αναπτυξιακή βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης. Το εάν θα προσφερθεί αναπτυξιακή βοήθεια «στην κυβέρνηση, αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στη Ζιμπάμπουε», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Γιαμαμότο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με 37 ομολόγους του από κράτη της Αφρικής.

Επέστρεψε στη Ζιμπάμπουε ο αντιπρόεδρος

Στο μεταξύ, επέστρεψε στη Ζιμπάμπουε ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα. Η αποπομπή του ήταν ακόμη ένας λόγος για την επέμβαση του στρατού.

«Ναι, επέστρεψε», δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μνανγκάγκουα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της και η οποία συνδέεται με τους στρατιωτικούς που κρατούν τον Μουγκάμπε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ζιμπάμπουε πραξικόπημα ΜουγκάμπεΣτρατός στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε – Φωτογραφία Reuters

Τον διώχνουν την Κυριακή

Στο μεταξύ οι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF συναντώνται σήμερα για να καταλήξουν σε μια λύση για την αποπομπή του Μουγκάμπε το Σαββατοκύριακο. Και δεν θα συνεδριάσουν μόνο για να τον παραιτήσουν. Θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο να τον παραπέμψουν στη δικαιοσύνη, αν δεν δεχθεί να παραιτηθεί, δήλωσε πηγή από το κόμμα.

«Δεν υπάρχει επιστροφή», τόνισε η πηγή αυτή. «Αν επιμείνει, θα φροντίσουμε να αποπεμφθεί την Κυριακή. Όταν αυτό έχει γίνει, η παραπομπή του στη δικαιοσύνη θα λάβει χώρα την Τρίτη», πρόσθεσε.

Ο στρατός

Από την πλευρά του ο στρατός της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι συζητά με τον Μουγκάμπε για το μέλλον τη χώρας. Και ότι θα ενημερώσει το συντομότερο δυνατό το έθνος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών.

Ο στρατός πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ζιμπάμπουε ότι έχει κάνει «σημαντικές προόδους» στην επιχείρησή του εναντίον «των εγκληματιών» στο περιβάλλον του Μουγκάμπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr