ΗΠΑ: Υπουργός του Τραμ επιβεβαιώνει τις επαφές του Παπαδόπουλου με Ρώσους


14-11-2017 20:42

Ξφνική… επιφοίτηση φαίνεται να είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο Τζεφ Σέσιονς δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας πως θυμάται την συνάντηση που είχε με τον ομογενή Τζορτζ Παπαδόπουλο προεκλογικά, ο οποίος τους ανέφερε τις επαφές του προεκλογικού επιτελείου με την Ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως αυτό που του είπε είναι ότι ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκπροσωπήσει το προεκλογικό επιτελείο στην Ρωσική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση.

Νωρίτερα, στην αρχή της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων ότι δεν ήταν σε γνώση του τέτοιες διασυνδέσεις.

Λίγο αργότερα ωστόσο, είπε ότι θυμήθηκε τη συνάντηση που έγινε τον Μάρτιο του 2016, στην οποία ήταν παρών και ο τότε σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος.

«Αλλά δεν θυμάμαι με σαφήνεια τις λεπτομέρειες όσων είπε στη συνάντηση αυτή», προσέθεσε.

Η κατάθεση Παπαδόπουλου που «καίει» τον Τραμπ

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα ο Παπαδόπουλος, που έχει δηλώσει ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές του με τη Ρωσία, φέρεται ότι είπε σε αυτή τη συνεδρίαση του προεκλογικού επιτελείου ότι είχε διασυνδέσεις με τη Μόσχα και θα μπορούσε να βοηθήσει να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του στη Γερουσία, ο Σέσιονς είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει να υπήρχε επικοινωνία μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου και της Ρωσίας. Τον περασμένο μήνα, σε άλλα ακρόασή του επίσης στη Γερουσία κατέθεσε ότι δεν είχε κάποια ανάρμοστη εμπλοκή με Ρώσους και δεν γνωρίζει κανέναν άλλο από το προεκλογικό επιτελείο που να είχε τέτοιες επαφές.

Ο υπουργός, που δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους Δημοκρατικούς, διέψευσε με έντονο τρόπο ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για τις επαφές του με τη Ρωσία. «Δεν το δέχομαι και απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είπα ενόρκως ψέματα. Αυτό είναι ψέμα«, τόνισε.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στη συνάντηση εκείνη, τον Μάρτιο του 2016, ο Σέσιονς απέρριψε την πρόταση του Παπαδόπουλου.

«Αφού διάβασα την κατάθεσή του και εξ όσων θυμάμαι πιστεύω ότι ήθελα να του ξεκαθαρίσω ότι δεν είχε την έγκριση να εκπροσωπήσει το προεκλογικό επιτελείο στη ρωσική κυβέρνηση ή σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση«, υποστήριξε ο Σέσιονς.

Πέραν αυτής της συνάντησης, πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζει» να υπήρξαν άλλες επαφές μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων.

Δεν θυμάται τις συνομιλίες με τον Πέιτζ

Ο Σέσιονς είπε επίσης ότι δεν αμφισβητεί τη δήλωση ενός άλλου συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Κάρτερ Πέιτζ, ο οποίος υποστηρίζει πως, σε μια σύντομη επικοινωνία τους, του είπε ότι ετοιμαζόταν να φύγει για τη Μόσχα. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θυμάται αυτήν τη συνομιλία.

Αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχει ζητήσει από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να εξετάσουν μια σειρά από ζητήματα που αγγίζουν την πρώην υπουργό Εξωτερικών, όπως την πώληση μιας εταιρείας ουρανίου στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζητούν τον διορισμό ενός ειδικού ανακριτή που θα ερευνήσει την υπόθεση αυτή. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, επιμένουν ότι πέντε επιτροπές του Κογκρέσου εξέτασαν το θέμα και δεν βρήκαν κάτι μεμπτό. Ο Σέσιονς διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για τον διορισμό ή όχι ενός ειδικού ανακριτή θα ληφθεί «σύντομα».

«Δεν αμφισβητώ όσες κατηγορούν τον Ρόι Μουρ για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικες»

Και το «κάρφωμά» του στην κυβέρνηση συνεχίζεται. Αναφερόμενος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει» τις πέντε γυναίκες που κατηγορούν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη Γερουσία Ρόι Μουρ ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά όταν ήταν έφηβες.

Ο Μουρ, ο οποίος διεκδικεί την έδρα στη Γερουσία που έμεινε κενή όταν ο Σέσιονς αποχώρησε για να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο για την προεκλογική εκστρατεία στην Πολιτεία της Αριζόνας. Πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί έχουν καλέσει τον Μουρ να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Πηγή: www.newsit.gr