Η Βενεζουέλα χρεοκοπεί αλλά ο Μαδούρο στον κόσμο του


14-11-2017 15:25

Από τη μια οι διεθνείς οίκοι θέτουν την Βενεζουέλα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Από την άλλη ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι το σχέδιο για αναχρηματοδότηση ομολόγων ύψους 60 δισεκ. δολαρίων είναι εν εξελίξει και προχωρά με επιτυχία.

Η διαπραγματευτική ομάδα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο συναντήθηκε για λίγο την Δευτέρα με επενδυτές χωρίς όμως να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει το εξωτερικό χρέος της χώρας. «Η διαδικασία αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας ξεκίνησε με τεράστια επιτυχία», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Στους περίπου 100 συμμετέχοντες της συνάντησης περιλαμβάνονται ομολογιούχοι από τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ, τον Παναμά, τη Βρετανία, την Κολομβία, τη Χιλή, την Αργεντινή και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η έναρξη της αναχρηματοδότησης του χρέους μας επικυρώνει την απόλυτη πρόθεσή μας να συμμορφωθούμε, όπως κάναμε πάντα, με όλες τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι ομολογιούχοι, ωστόσο, είχαν διαφορετική άποψη. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συνέχισαν να μην έχουν σαφή εικόνα για το πώς η Βενεζουέλα σκοπεύει να αποφύγει μια χρεοκοπία και πώς μπορεί να πετύχει μια αναχρηματοδότηση δεδομένων των κυρώσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Τίποτα ουσιώδες δεν συνέβη», δήλωσε ο Ρέιμοντ Ζούκαρο, επικεφαλής επενδύσεων στην RVX Asset Management του Μαϊάμι που δεν συμμετείχε στη συνάντηση. «Ο ασθενής συνεχίζει να βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη».

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, ο οίκος S&P Global Ratings κήρυξε τη Βενεζουέλα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας αφού η χώρα δεν κατάφερε να καταβάλει κάποιες πληρωμές τοκομεριδίων ύψους 200 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που λήγουν το 2019 και το 2024 εντός της περιόδου χάριτος των 30 ημερών. Ο οίκος προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα να μην είναι σε θέση να καλύψει κι άλλες πληρωμές εντός τριών μηνών.

Ο S&P ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Βενεζουέλας σε ξένο νόμισμα σε ‘SD/D’ από ‘CC/C. Ο οίκος πρόσθεσε ότι θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας εάν η Βενεζουέλα επιλύσει το θέμα των μη καταβληθέντων τόκων και τηρήσει το χρονοδιάγραμμα άλλων πληρωμών πριν από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Πηγή: www.newsit.gr