Τι λένε οι άνθρωποι πριν πεθάνουν


14-11-2017 13:37

Νοσηλευτές που βρίσκονταν στο πλευρό ετοιμοθάνατων ασθενών αποκαλύπτουν τα τελευταία τους λόγια. Τι μετάνιωσαν, οι μεγαλύτεροι φόβοι και οι μαρτυρίες από τον… παράδεισο.

Οι ασθενείς, σύμφωνα με νοσηλευτές από το Royal Stoke University Hospital στο Staffordshire, συχνά εύχονται να δουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο για τελευταία φορά. Άλλοι απλά ζητούν να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι.

Μια νοσοκόμα περιέγραψε πως ένα άρρωστο ζευγάρι ζήτησε να βάλουν τα κρεβάτια τους δίπλα δίπλα για να μπορεί να κρατά ο ένας το χέρι του άλλου. Πέθαναν με 10 μέρες διαφορά. Η νοσοκόμα Angela Beeson θυμάται ότι τραγουδούσαν μαζί το «Slow Boat to China». Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τη λύπη τους που η ζωή είναι τόσο σύντομη και πέρασαν δύσκολα πριν πεθάνουν.

«Είναι δυνατό να υπάρξει ένας καλός θάνατος»

Σε προηγούμενη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα αναφέρεται ότι οι ετοιμοθάνατοι και όσοι περιμένουν τη θανατική ποινή είναι πιο αισιόδοξοι. Πολλοί ζητάνε τους συγγενείς τους και στρέφονται στη θρησκεία για να απαλύνουν το άγχος του θανάτου. Αποκάλυπτε επίσης ότι ο αριθμός των θετικών λέξεων που χρησιμοποιούν αυξάνεται καθώς πλησιάζει ο θάνατός τους.

Στο «What do people say before the die» του BBC νοσηλευτές σημειώνουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένας «καλός θάνατος». Εξηγούν μάλιστα γιατί δεν πρέπει οι άνθρωποι να φοβούνται ότι θα πεθάνουν.

«Κάποιος είπε ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη. Κάνε τα πράγματα που θέλεις. Κάνε πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο», τονίζει η Dani Jervis. Η Angela Beeson προσθέτει ότι πολλοί δούλεψαν πολύ σκληρά και ξόδεψαν τη σύνταξή τους σε θέματα υγείας και δεν έκαναν πράγματα που ήθελαν. Οι νοσηλευτές παροτρύνουν τους ανθρώπους να μη φοβούνται τον θάνατο. Ορισμένοι μάλιστα ασθενείς αναφέρουν ότι βλέπουν λάμψεις του παραδείσου και τις περιγράφουν υπέροχες.

Πηγή: Dailymail