Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι με "επίκεντρο" τον πόλεμο στην Συρία


13-11-2017 18:15

Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, θέμα συζήτησης ήταν η “επόμενη μέρα” στην Συρία.

Αν και η Ρωσία είναι από τους βασικότερους συμμάχους της κυβέρνησης Άσαντ και η Τουρκία υποστηρίζει τις δυνάμεις των ανταρτών, οι δύο χώρες συνεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στον πόλεμο που μαστίζει τη Συρία.

«Εργαζόμαστε σε πρακτικό επίπεδο σε όλους τους άξονες συνεργασίας και ακολουθούμε τη σωστή πρακτική να συζητάμε σε επιχειρησιακό επίπεδο ζητήματα της επικαιρότητας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην οικία του στο Σότσι.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι πολύ αποτελεσματική» διαβεβαίωσε ο «Σουλτάνος».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκεται «η κατάσταση στη Συρία, η αποτελεσματικότητα των ζωνών αποκλιμάκωσης και η συνέχιση της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης».

«Η Συρία παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας» είχε υπογραμμίσει την περασμένη εβδομάδα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Δεύτερη συνάντηση με θέμα την Συρία

Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα, όπου είχαν αποφασίσει να ασκήσουν πιέσεις υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

Έκτοτε, η Ρωσία είχε προτείνει να συγκληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Συρίας με στόχο την πολιτική διευθέτηση του πολέμου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και οι χώρες της Δύσης διατύπωσαν επιφυλάξεις και δεν ορίστηκε καμία ημερομηνία.

«Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση (στη Συρία) απλά δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει συμμάχους ή ακόμα και εταίρους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος ειδικός Αλεξέι Μαλασένκο, προσθέτοντας ότι οι Πούτιν και Ερντογαν έχουν «ανάγκη ο ένας τον άλλο» σε αυτή τη σύρραξη.

Πηγή: www.newsit.gr