Τουσκ: Οι χώρες που είναι υπό ένταξη στην Ευρωζώνη πρέπει να έχουν λόγο στις μεταρρυθμίσεις


21-10-2017 15:13

Την θέση ότι στις συζητήσεις για την Ευρωζώνη πρέπει να συμμετέχουν και οι χώρες που είναι υπό ένταξη, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή του προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει πως οι χώρες αυτές πρέπει να έχουν λόγο στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μιας και είναι άμεσα ενδιαφερόμενες.

Ο κ. Τουσκ αναφέρει ότι συγκάλεσε σύνοδο κορυφής για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη στις 15 Δεκεμβρίου και ότι έχει προσκαλέσει όλους τους ηγέτες της ΕΕ πλην της Βρετανίας, η οποία προετοιμάζεται για να αποχωρήσει από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019.

«Καθώς το Eurogroup είναι επιφορτισμένο με την προετοιμασία και την εποπτεία των συνόδων κορυφής για το ευρώ, είμαι βέβαιος ότι θα υιοθετήσετε μια ανάλογη προσέγγιση και για τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του Eurogroup«, αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του, την οποία είδε το Reuters.

Στη σύνοδο κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την καλύτερη ενσωμάτωση των 19 χωρών που χρησιμοποιούν σήμερα το κοινό νόμισμα, περιλαμβανομένων των προτάσεων για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, έναν κοινό υπουργό Οικονομικών που θα τον διαχειρίζεται και ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης στο οποίο θα λογοδοτεί.

Πηγή: www.newsit.gr