Προς ανέλκυση το "Αγία Ζώνη 2" – Τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα θα παρακολουθούνται οι περιοχές που "μαύρισαν"


21-10-2017 9:17

Την ανέλκυση του ναυαγίου του “Αγία Ζώνη 2” φαίνεται να ζητά το υπουργείο περιβάλλοντος. Παράλληλα η περιοχή θα παρακολουθείται για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα για να ελεγχθεί η ρύπανση.

Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε τους υπαίτιους να καταθέσει προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στις περιοχές που παραμένει.

Ήδη πάντως έχουν αποφασιστεί περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη μιας περαιτέρω ρύπανσης και συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθαρισμό των παραλιών. Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στις περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο Natura 2000. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση δευτερογενούς ρύπανσης από βυθισμένες ποσότητες πετρελαιοειδών καταλοίπων για την αντιμετώπιση τυχόν επαναπροσβολής των ακτών για τουλάχιστον 12 μήνες.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία κλήθηκε να υποβάλει εντός 20 ημερών μελέτη αποκατάστασης που περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της «παραμένουσας» ρύπανσης.

Ανέλκυση του Carbera στην Άνδρο

Εν τω μεταξύ στην Άνδρο ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες για την ανέλκυση τμήματος του Carbera που βυθίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΛΚΕΘΕ θα ανελκυστεί το μηχανοστάσιο και η γέφυρα που είναι σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή και βάθος 35 μέτρων.

Το έργο θα πραγματοποιήσει ειδικός γερανός 2.400 τόνων που ήρθε γι αυτόν τον σκοπό από την Ολλανδία.

Το Carbera μετέφερε περίπου 2.800 τόνους σιδηρονικελίου και μέχρι τώρα έχουν περισυλεγεί οι 2.000. Τα υπόλοιπα κομμάτια του ναυαγίου δεν κρίνονται επικίνδυνα και θα παραμείνουν στην θάλασσα.

Πηγή: www.newsit.gr