"Εντολή" Ερντογάν σε τρεις δημάρχους να παραιτηθούν


19-10-2017 19:08

“Σουλτάνος” είναι, ό,τι θέλει κάνει! Και δημάρχους παραιτεί ο Ερντογάν αν έτσι το θέλει. Κι ας θεωρούνται “κολλητοί” του όπως ο δήμαρχος της Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματάει πουθενά. Απαιτεί από τον δήμαρχο της Άγκυρας κι άλλους δυο να παραιτηθούν. Επισήμως γιατί θέλει να… ανανεώσει την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, τους «τρώει» γιατί δεν του άρεσαν τα αποτελέσματα στις πόλεις τους κατά το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η αποκάλυψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει από τους δημάρχους τριών μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων και της Άγκυρας, να παραιτηθούν ήρθε μέσα από άρθρο της εφημερίδας Hurriyet. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το αίτημα Ερντογάν έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναζωογονήσει το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών του 2019!

Μήνυμα Ερντογάν

Τα σχόλια αυτά αποτελούν το πιο ξεκάθαρο αίτημα του Ερντογάν μέχρι στιγμής για την ανανέωση των βετεράνων πολιτικών, αφού οι ψηφοφόροι σε πολλές μεγάλες πόλεις απέρριψαν τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Αν και ο Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά το δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι σε 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας ψήφισαν κατά της τροποποίησης του Συντάγματος.

Έκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφερθεί στην ανάγκη να ανανεωθούν οι τοπικοί αξιωματούχοι και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επικαλούμενος «την πνευματική κούραση» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δικοί μου είναι, ό,τι θέλω κάνω!

Αυτό ουσιαστικά λέει ο Ερντογάν, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Hurriyet.

«Οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά ως υποψήφιοι των κομμάτων. Δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε καρέκλες που μπορούν να κρατήσουν αιωνίως και να μην τις εγκαταλείψουν ποτέ», φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την Πολωνία.

Ποιους θέλει να… καρατομήσει

Το αίτημα για την παραίτηση του δημάρχου του Μπαλίκεσιρ στη βορειοδυτική Τουρκία του έχει ήδη διαβιβαστεί, επεσήμανε.

«Ομοίως, το αίτημα έχει μεταφερθεί τον (δήμαρχο της Άγκυρας) Μελίχ Γκοκτσέκ. Το ίδιο και στης Μπούρσα (Προύσα)».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως και ο δήμαρχος της πόλης Ντουζτσέ στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο δήμαρχος της Ναγκντέ στην κεντρική Τουρκία παραιτήθηκε χθες Τετάρτη.

Ωστόσο ο Γκοκτσέκ, που είναι δήμαρχος της Άγκυρας από το 1994 και έχει κερδίσει σε πέντε συνεχόμενες εκλογές, μέχρι στιγμής παραμένει στη θέση του παρά τις φήμες που θέλουν την παραίτησή του. Ο ίδιος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ